Ivanin i Adinov projekat posvećen čovjeku

Crnogorski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti biće otvoren danas u prostoru Palazzo Malipiero u 17 sati
97 pregleda 0 komentar(a)
Bijenale
Bijenale
Ažurirano: 12.05.2017. 08:04h

Crnogorski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti u okviru kojeg će svoje radove objedinjene nazivom “Čovjek - Human - Uomo” predstaviti umjetnici Ivana Radovanović i Adin Rastoder, biće otvoren danas u prostoru Palazzo Malipiero u 17 sati. Publici će se obratiti Žana Filipović, kuratorka, Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, a paviljon Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu otvoriće prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture.

Projekat Ivane Radovanović i Adina Rastodera odgovara na temu “Viva Arte Viva” 57. smotre savremene umjetnosti u Veneciji čija je umjetnička direktorica - francuska kustoskinja Kristin Masel.

Bijenale umjetnosti biće održano od 13. maja do 26. novembra 2017. godine, a naslov manifestacije odnosi se na ulogu i odgovornost umjetnika u okviru savremenih debata. Bijenale umjetnosti biće kreirano sa umjetnicima, od umjetnika i za umjetnike, navela je Kristin Masel ističući da je cilj da izložba predstavlja iskorak ka drugima, ka zajedničkom prostoru i ka dimenzijama koje je nemoguće definisati, otvarajući tako puteve ka neohumanizmu.

“Radovi Ivane Radovanović i Adina Rastodera predstavljaju dva samostalna umjetnička koncepta sa istom temom, temom antropologije, odnosno čovjeka, a koji se u potpunosti korespondiraju sa ovogodišnjom temom 57. Bijenala ‘Vive Arte Viva’, s obzirom da znamo da je čovjek izvor umjetnosti”, približila je rad kuratorka Žana Filipović naglašavajući da radovi Ivane Radovanović i Adina Rastodera predstavljaju zasebne cjeline.

Učešće umjetnika iz 85 zemalja

Po izboru Ministarstva kulture kuratorka paviljona Crne Gore na 57. Bijenalu je Žana Filipović, istoričarka umjetnosti a komesar mr Nenad Šoškić, profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Ministarstvo kulture je pokrovitelj crnogorskog učešća na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti, a Centar savremene umjetnosti Crne Gore je organizator i izvršni producent. Odabiru umjetnika je prethodio javni poziv, koji se prvi put kao model odabira uspostavio ove godine. Na konkurs je apliciralo 17 umjetnika. Kompletan posao učešća Crne Gore na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti realizovao je Centar savremene umjetnosti sa saradnicima iz Crne Gore.

Bonus video: