Slučaj "Ramada": Obradoviću tri mjeseca zatvora

Svjedoci zaposleni u Željeznici, svjedočili su u korist Obradovića
357 pregleda 12 komentar(a)
Nebojša Obradović, Foto: Luka Zeković
Nebojša Obradović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.05.2017. 17:34h

Sudija Ana Vuković je u Višem sudu u Podgorici, prvostepenom presudom osudila na tri mjeseca zatvora okrivljenog Nebojšu Obradoviću, direktora Direkcije za željeznicu, optuženom za produženo krivično djelo "zloupotreba službenog položaja". Sud smatra dokazanim da je Obradović državnim novcem odnosno Željeznice, platio skup Socijaldemokratama u hotelu "Ramada" i tako oštetio državni budžet za oko 950 eura.

U prvostepenoj presudi se između ostalog navodi da je Obradović kriv što je 3. i 8. februara 2016., kao direktor Direkcije Željeznice, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, pomogao političkoj partiji "Socijaldemokrate" a pri tom oštetio državni budžet i Direkciju Željeznice.

Okrivljeni Obradović je prihvatio kao uredne fakture koje je izdao hotel "Ramada" na iznos od 560 eura za iznajmljivanje konferencijske sale Direkciji za Željeznice, , iako je znao da je 22. jula 2015. godine održan skup grupe građana.

Obradović je 8. februara 2016., dostavio ministarstvu saobraćaja nalog za plaćanje na iznos od 560 eura. Zatim je 3. februara prihvatio kao urednu fakturu hotela "Ramade" na iznos od 389,20 eura za 15. januar 2016., iako je znao da je 14. januara 2016., održan skup "Socijaldemokrata" u hotelu "Ramada". Fakturu je okrivljeni dostavio na ovjeru, koju je odobrilo ministarstvo finansija.

U obrazloženju presude, sudija Ana Vuković je kazala da je utvrđeno da je Obradović izvršio produženo djelo zloupotreba službenog položaja.

"OKrivljeni je odobrio ove dvije fakture za plaćanje iako je znao da u hotelu "Ramada" nijesu održani sastanci Direkcije za Željeznicu već skup grupe garđana iz koje je proizađla politička partija "Socijaldemokrate". Utvrđeno je dokazima, svjedočenjem Svetlane Goranović i Patricije Pobrić, zaposlene u "Ramadi", da direkcija za Željeznicu nije održala ni jedan sastanak u "Ramadi". Goranović je izjavila da je Emil Durumbašić preimenovao račun sa "SD" na Željeznicu, pa je jasno da Željeznica nije održala sastanke u Ramadi. Iz specifikacije računa da je naplaćeno 200 flašica vode i ozvučenje se vidi da se radi o skupu više ljudi, a ne samo o šest ljudi iz Željeznice", kazala je sudija Vuković.

Dodala je da svjedoci zaposleni u Željeznici, svjedočili su u korist Obradovića, te da je to bilo sračunato.

"Tvrdnja svjedoka Ivana Brajovića da Željeznica nikada nije platila skup Socijaldemokratama, nema utemeljenje u dokazima. Naveo je da nije imao saznanja da li je Željeznica održavala skup u Ramadi, čime nije opovrgnuta tvrdnja iz optužnog akta. Obradović je postupao sa umišljajem. Sud je kao olakšavajuće prilikom odmjeravanja kazne imao u vidu da je oženjen, otac dvoje djece i da nije osuđivan", kazala je sudija Vuković.

U optužnom predlogu se navodi da je Nebojša Obradović 08. februara 2016., protivpravnim iskorišćavanje svog službenog položaja, pribavio korist političkoj partiji „Socijaldemokrate Crne Gore“, a oštetio Direkciju za željeznice, jer je platio račun od 565 eura za održavanje skupa grupe građana 22. jula 2015. u hotelu „Ramada“. U drugoj tački optužnice se navodi da je Obradović platio račun za „SD“ u iznosu u 389,25 eura, za skup održan 14. januara 2016.

Presudu je komentarisala Patricija Pobrić koja je kao zviždač otkrila slučaj.

"Dokazana korupcija. Sad bi, po meni, Tužilaštvo/Agencija za sprječavanje korupcije trebalo da pokrene prekršajni postupak protiv Socijaldemokrata, da ne pričamo o postupku za lažno svjedočenje Durumbašica, Obradovića i Brajovića, zatim o otkazu koji sam dobila za prijavu krivičnog djela i osudu od samog bivšeg premijera."

Bonus video: