Saznajte prijete li vam proširene vene

Možete uzrokovati nastanak proširenih vena i ako nosite usku obuću i visoke potpetice te ako dugotrajno sjedite ili stojite
180 pregleda 0 komentar(a)
proširene vene, noge, Foto: Shutterstock
proširene vene, noge, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2017. 17:14h

Za većinu ljudi proširene vene su samo jednostavan estetski problem i ne uzrokuju nikakve smetnje, no mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput emobolije pluća.

Ako se venski zalisci oštete, dolazi do poremećaja protoka krvi te se ona zadržava u donjim dijelovima vena što uzrokuje širenje. U slučaju dugotrajnog zastoja dolazi i do upalnih promjena i do odumiranja tkiva.

Žene češće obolijevaju od muškaraca, svaka druga žena i svaki peti muškarac oboli od "proširenih vena", ali rizik raste i za vrijeme trudnoće uslijed hormonalnih promjena, korišćenja kontracepcijske pilule, hormonske terapije u klimaksu, gojaznost, ravna stopala ili nekih drugih koštano-mišićnih oštećenja.

Možete uzrokovati nastanak proširenih vena i ako nosite usku obuću i visoke potpetice te ako dugotrajno sjedite ili stojite.

Simptomi na koje biste trebali obratiti pažnju su otečene noge, umor i bol u nogama, trnci, pečenje, svrab odnosno takozvani "sindrom teških nogu" koji se pojačava tokom dana, a uveče kada legnemo se smiruje, prenosi Večernji.

Bonus video: