Sedam razloga zašto ste naduti

Stalno sjedenje uzrokuje tijelu razne probleme. Dok dugo sjedimo usporava se cijeli organizam, pa tako i metabolizam i probava
131 pregleda 0 komentar(a)
stomak, PMS, Foto: Shutterstock
stomak, PMS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.05.2017. 10:14h

Osjećaj nadutosti svima nam je poznat. No, šta kada se tako osjećate, a razlog tome nije hrana koju ste pojeli ili posljedica predmenstrualnog sindroma.

Kada krenete na dijetu, računajte s tim da većina voća i povrća izaziva nadutost. Najzaslužniji za to su pasulj, kelj, luk te mliječni proizvodi i slane grickalice. Ljekari u Bostonu sproveli su istraživanje o drugim razlozima koji mogu uzrokovati nadutost i neki su zaista neobični.

1. Pijete kroz slamku

Što pijete te kako to pijete zaista utiče na to hoćete li se osjećati naduto.

Savjetujem pacijentima da ne koriste slamku jer na taj način se gutljajem stvara dodatni vazduh zbog kojega se stomak naduva, objašnjava Dženiferr Inra, ljekar u Bolnici za žene u Bostonu.

2. Pijete gazirana pića

Sva gazirana pića poput piva ili sokova donose mjehuriće ravno u vaš stomak, a to znači još vazduha. Takođe, pripazite sa dijetalnim sokovima i pićima. Inra napominje kako ta pića izazivaju nadutost jer vještačke šećere koje sadrže naše tijelo ne može razgraditi.

3. Sindrom iritabilnoga crijeva

To je hronično stanje u probavnom traktu popraćeno bolovima u stomaku, prolivom ili zatvorom. Većina oboljelih, a posebno žene osjete snažnu nadutost. Radi toga poremećaja crijeva i probava mogu biti vrlo osjetljivi te zbog regulirane ishrane opet može doći do nadutosti.

4. Koristite ljekove

Postoje ljekovi koji iniciraju nadutost, to su uglavnom hormonske pilule poput kontracepcijskih.

Estrogen koji sadrže pilule usporava probavni sistem što uzrokuje zatvor i gasove, ističe Inra.

Jednaki učinak mogu imati i tablete protiv bolova, ali i antibiotici. Antibiotici ubijaju loše, ali i dobre bakterije koje su dobre za zdravlje crijeva. Ako tada krenu napadati bakterije koje uzrokuju gasove, nadutost je krajnji ishod.

5. Predugo sjedite

Stalno sjedenje uzrokuje tijelu razne probleme. Dok dugo sjedimo usporava se cijeli organizam, pa tako i metabolizam i probava. Pokušajte barem svakih sat vremena ustati i prošetati malo kako biste ponovno pokrenuli tijelo, prenosi Ordinacija.hr.

6. Putujete često

Nezavisno o tome putujete li poslovno ili radi vlastitoga užitka, nadutost nakon vožnje avionom je normalna. Na visinama, i pod pritiskom visokog pritiska gasovi u tijelu se širi te se osjećate naduto i nelagodno.

Takođe, kada putujemo ne držimo se baš zdravog prehrambenoga plana, nego već u avionu jedemo slane grickalice, pijemo gazirana pića, a zbog posla ili razgledanja nemamo vremena za trening.

7. Rijetko, ali moguće: rak

Inra piše kako kao simptom karcinoma debelog crijeva i ginekološkog raka može biti nadutost. Kod raka crijeva, stolica koja ne može proći ostaje. Tada se u crijevima stvaraju naslage i gasovi.

Rak ipak dolazi i s drugim simptomima. Kod raka debeloga crijeva mnogi imaju anemiju, krvarenja iz analnoga kanala te je uobičajen neobjašnjiv gubitak težine. Bolovi u stomaku i manjak kilograma jedni su od simptoma raka jajnika, objašnjava Inra.

Oslušnite svoje tijelo ponekad, nema razloga da se osjećate loše ako je to moguće spriječiti!

Bonus video: