Velibor Pavićević i njegovo "Buđenje"

Eksperimentiše u kamenu, drvetu i gvožđu, ponegdje spajajući gvožđe i kamen
129 pregleda 0 komentar(a)
Velibor Pavićević
Velibor Pavićević
Ažurirano: 11.05.2017. 08:13h

Izložba skulptura, crteža i kolaža Velibora Pavićevića pod nazivom “Buđenje”, u organizaciji Centra savremene umjetnosti, biće otvorena večeras u “Perjaničkom domu” na Kruševcu u 20 sati.

“Djela skulptora mlađe generacije Velibora Pavićevića su auratična bez obzira da li je riječ o skulpturama, crtežima, kolažima koje objedinjuje zajednički narativ Buđenje (kako se i zove jedna njegova skulptura). Taj pojam treba shvatiti u fizičkom - buđenje materije i metafizičkom kontekstu. Umjetnik temelji svoja iskustva u radu s materijalom na jednoj od najvažnijih premisa moderne skulpture-svijesti o govoru materijala, prilagođava materijal ideji i obrnuto jer je ta linija interaktivna i poliznačna. Eksperimentiše u kamenu, drvetu i gvožđu ponegdje spajajući gvožđe i kamen”, zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević koja će i otvoriti izložbu.

Pavićević je rođen 1977. godine u Titogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, vajarski smjer 2001. magistrirao je na istom fakultetu 2005. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada. Učesnik je Internacionalnog simpozijuma skulpture Umjetnička kolonija u Danilovgradu 2005. i Internacionalnog simpozijuma skulpture “Cross Border Sculpture Symposium, Albania-Montenegro”, Skadar, 2011. godine. Autor je više skulptura izvedenih u javnom prostoru.

Bonus video: