Suđenje bankarima iz Kotora: "Četiri transakcije su uočljive jer su se desile za dva minuta"

Okrivljena Drašković je prigovorila nalazu vještaka navodeći da njegova izjašnjenja nijesu u skladu sa blagajničkim upustvima filijale
137 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud, Foto: Savo Prelević
Viši sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.05.2017. 15:58h

U nastavku suđenja bivšim službenicima Komercijalne banke AD Budva, filijale u Kotoru, okrivljenima Snežani Drašković, Daliboru Krivokapiću i Jeleni Janković, optuženi da su sebi pribavili imovinsku korist od oko 240.000 eura podizanjem novca sa računa klijenata banke, izjašnjavao se vještak finansijske struke Radovan Šušić. On je u podgoričkom Višem sudu pred sudijom Suzanom Mugošom kazao da su službenici mogli da prikriju neslaganja stanja u trezoru i blagajni kotorske filijale Komercijalne banke AD Budva.

“Po pravilima bankarskog poslovanja stanje u trezoru i blagajni se moraju složiti sa fizičkim stanjem novca u blagajni. Nije neubičajno da se izdaju nalozi iz trezora, a da se fizički novac ne dostavi blagajni. Kada dođe do neslaganja stanja to ukazuje na moguće zloupotrebe”, kazao je vještak Šušić.

Dodao je da se to kontroliše iznenadnim i mjesečnim popisima koji rade nezavisni kontrolni timovi.

Odgovarajući na pitanje branioca okrivljene Drašković, advokata Ljubiše Novakovića vještak je kazao i da bez obzira što se sravnjavanje računa u banci radi svakog dana, službenici banke mogu da ga ne prikažu.

“Pitanje je ko vrši to sravnjavanje računa interna ili eksterna lica. Ako sravnjavanje računa unutar banke rade službenici banke, oni mogu da ne prikažu mimoilaženja stanja u trezoru i blagajni”, smatra vještak. Dodao je i da je u nalazu istakao četiri transakcije koje su uočljive iz razloga što se dešavaju u roku od dva minuta.

“Ono što je meni bilo indikativno je vrijeme tih transakcija. U roku od dva minuta iz trezora je isplaćeno dva puta po 20.000 eura i dva puta po 12.000 eura”, pojasnio je Šušić.

Okrivljena Drašković je prigovorila nalazu vještaka navodeći da njegova izjašnjenja nijesu u skladu sa blagajničkim upustvima filijale kojom je rukovodila. Odbrana optuženih prigovorila je cjelokupnom dopunskom nalazu vještaka finansijske struke ocjenivši da je neubjedljiv.

Prema navodima optužnice specijalnog tužioca Živka Savovića, bivši službenici Komercijalne banke AD Budva, filijale u Kotoru, okrivljeni Snežana Drašković, Dalibor Krivokapić i Jelena Janković, su sebi pribavili imovinsku korist od oko 240.000 eura podizanjem novca sa računa klijenata banke. Prema navodima ranije optužnice, oni su sa računa klijenata podigli 270.000 eura. Prema novoj optužnici, Draškovićevoj se umjesto za 10 radnji kojima je pričinila štetu od 203.000 eura, sada tereti za četiri radnje i štetu od 110.000 eura. Krivokapić se tereti da je pričinio štetu na iznos od oko 77.000 eura, umjesto 64.000 eura, kako je to navedeno prethodnom optužnicom.

Izmjenjenom optužnicom Janković je okrivljena da je sebi umjesto 3.000 eura, pribavila 53.000 eura.

Suđenje se nastavlja 15. maja.

Bonus video: