Odloženo suđenje Vladu Zmajeviću, optuženom da je na Kosovu počino ratni zločin protiv civila

Sutkinja je oštećene porodice na Kosovu pismeno obavijestila da će doći do odlaganja glavnog pretresa, te da ne dolaze u sud
67 pregleda 0 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.05.2017. 08:59h

Suđenje Nikšićaninu Vladu Zmajeviću (47), optuženom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1999. godine, predsjednica specijalnog vijeća sutkinja Suzana Mugoša, danas je odložila za 21. jun u Višem sudu u Podgorici.

Zmajević je, prema navodima optužnice izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZ SRJ.

Sutkinja je objasnila da je specijalni tužilac Lidija Vukčević obavijestila sud da zbog službene zauzetosti ne može doći na glavni pretres.

Sutkinja je oštećene porodice na Kosovu pismeno obavijestila da će doći do odlaganja glavnog pretresa, te da ne dolaze u sud.

Advokat Slavomir Božović, branilac okrivljenog Zmajevića novinarima je kazao da je preuranjeno da se govori o ovom specifičnom predmetu.

"Tokom istražnog postupka, specijalni tužilac je ovaj predmet označio tajnim. Nakon toga, optužnica je podignuta. Sve što odbrana ima da kaže, tokom postupka reći ću u sudnici. Sada ne bi bilo ni umjesno govoriti o detaljima. Po meni, radi se dosta o složenom i suptilnom predmetu koji do sada, ovakve sadržine, nije dolazio u ovaj sud", pojasnio je advokat Božović.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. kao dobrovoljac u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

Zmajević je za vrijeme oružanih sukoba između naoružanih pripadnika vojne organizacije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnih dobrovoljac - pripadnik III pješadijaskog bataljona Vojaske Jugoslavije, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvma – pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine.

Okrivljeni Zmajević je prilikom povratka sa granice, dok se vozio teretnim vozilom sa potporučnikom Č.D. koji je bio zadužen da rukovodi jedinicom dobrovoljaca i kada su prolazili kroz područje sela, naredio vozaču teretnog vozila da zaustavi vozilo u trenutku kada je pored puta primijetio čobanina K.I. koji je čuvao stoku, zatim izašao iz vozila i pitao istog ko je i gdje ide.

Kada je oštećeni na albanskom jeziku izgovorio nekoliko riječi, Zmajević je iz automatske puške ispalio tri hica u oštećenog nanoseći mu povrede od kojih je isti preminuo. On je zatim po dolasku ispred sela Žegra, sreo dobrovoljnca JNA koji se nalazio u putničkom vozilu marke "Opel askona" i zahtijevao od istog da ga odveze, što je ovaj učinio. Kada su se vozilom dovezli do dvorišta kuće, nakon čega je Zmajević izašao iz vozila, ušao u dvorište i pošao prema kući iz koje su u tom trenutku izašli oštećeni H.Ć. i I.M., u koje je iz automatske puške ispalio više hitaca nanoseći im povrede od kojih je kod istih nastupila smrtt.

Nakon toga je ušao u kuću u kojoj se nalazila oštećena H.Ć. i nakon kraće rasprave, okrivljeni je nožem udaro oštećenu dva puta u predjelu glave, a zatim je iz automatske puške ispalio dva hica u predjelu stomaka i grudi oštećene, nanoseći joj povrede od kojih je kod iste nastupila smrt, nakon čega je iz kuće oduzeo minđuše oštećene i nakit, piše u optužnici.

Bonus video: