Stig Bjorkman i film o Niku Kejvu

Bjorkman je prvi put gostovao u Beogradu 1971. godine
67 pregleda 0 komentar(a)
Stig Bjrokman, Foto: Beta-AP
Stig Bjrokman, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.05.2017. 07:34h

Projekcijom filma “Još jednom s emocijom” Endrjua Dominika u ponedjeljak veče u Sava centru otvoren je jubilarni 10. Beldocs. Čast da otvori Beldocs pripala je švedskom reditelju Stigu Bjorkmanu, autoru dokumentarnog filma “Ingrid Bergman - njenim riječima” koji je uspio da rekonstruiše život čuvene svjetske glumice na osnovu snimaka iz privatne arhive.

Bjorkman je prvi put gostovao u Beogradu 1971. na prvom Festu, na poziv Dušana Makavejeva, kada je prikazan i njegov prvi igrani film “Ja volim, ti voliš”.

“Rado se sjećam Beograda, volim taj grad i ljude družio sam se s Dušanom Makavejevim, godinama sam poslije odmora u Grčkoj navraćao u Beograd a onda su me vodili na vaše beogradsko ostrvo Ada”, rekao Stig Bjorkman.

Za svoj najnoviji film “Ingrid Bergman - njenim riječima”, Bjorkman je dobio inspiraciju poslije susreta sa Izabelom Roselini, kćerkom Ingrid Bergman, koja mu je sugerisala da napravi film o njenoj majci.

Zahvaljujući Izabeli, Bjorkman vjerodostojno prikazuje Ingrid koristeći njene riječi i slike.

Sedam puta nominovana i nagradjena sa tri Oskara, Ingrid Bergman bila je jedna od najtalentovanijih glumica zlatnog doba Holivuda.

Na koktelu je bio i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović koji je agenciji Beta rekao da je pored toga što je došao da podrži hrvatski ženski film, na Beldoks došao i kao autor muzike za film “Zaboravljena baština” Irene Škorić.

U godini jubileja Beldocsa posjetioce očekuju brojni noviteti i 89 filmova, koji će biti prikazani u 11 programskih cjelina.

Film koji je otvorio Beldocs “Još jednom s emocijom je veličanstveno dokumentarno ostvarenje, rađeno u crno-bijeloj tehnici o stvaranju sada već legendarnog albuma “Skeleton Tree” Nika Kejva. Originalno zamišljen kao performans, film nas uvlači u nešto mnogo značajnije sa čime se i sam reditelj Dominik suočava, a to je tragična pozadina pisanja i snimanja tog albuma.

Film je premijeru doživio u Veneciji prošle godine, nakon čega je prikazan u više od 30 zemalja, ostvarivši izvanredan uspjeh širom svijeta.

Ambasadorka Australije u Beogradu Džulija Patriša Fini najavila je da Nik Kejv dolazi u Beograd u oktobru i imaće najvjerovatnije koncert.

Beldocs se završava 15. maja. Većina naslova doživjeće na Beldocsu svoje evropske ili svjetske premijere.

Bonus video: