SKINUTA HIPOTEKA SA IMOVINE KOJU JE MLAĐI MAROVIĆ KAO GARANCIJU ZALOŽIO KOD DRŽAVE

Miloš platio kaznu, Sveto još skuplja milion

Miloš se odselio za Beograd u januaru prošle godine, od kada sa suprugom i dvoje djece žive u očevom stanu u zgradi biznismena Mirka Latinovića u Njegoševoj ulici u centru grada
9 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.05.2017. 05:14h

Budvanin Miloš Marović uplatio je na račun države 385.000 eura, koliko je bio dužan na osnovu  sudske presude, odnosno priznanja  da je oštetio kasu Budve  malverzacijama oko kupoprodaje zemlje na Jazu.

Specijalno tužilaštvo zbog toga je  Upravi za nekretnine uputilo zahtjev da se  izbrišu tereti na imovinu koju je sin političara Svetozara Marovića  založio  kao garanciju da će uplatiti novac.

Tako je hipoteka države prije nekoliko dana izbrisana sa stana od 38 kvadrata u budvanskom naselju Babin do, koji je Marovićev prijatelj založio u njegovo ime, a tereta više nema ni na parceli od 3.000 kvadrata u kotorskim Vranovićima,  kojom je za mlađeg Marovića garantovala budvanska firma Jaz expres.

Miloš Marović dobio je srpsko državljanstvo, nakon čega je nedavno podnio zahtjev Ministarstvu pravde da zatvorsku kaznu od 11 mjeseci zbog krivičnog djela počinjenog u Crnoj Gori - odsluži u Srbiji. Njegov advokat ranije je rekao da bi u tom slučaju postojala mogućnost da kaznu zatvora zamijeni kućnim pritvorom.

Budvanin je morao odvano biti u spuškoj ćeliji, ali se to ne događa. 

Za njim je raspisana potjernica.

Miloš se odselio za Beograd u januaru prošle godine, od kada sa suprugom i dvoje djece žive u očevom stanu u zgradi biznismena Mirka Latinovića  u Njegoševoj ulici u centru grada.

Taj objekat gradila je Latinovićeva kompanija Tradeunique, koja je gradila i budvansku TQ Plazu.

Zbog nezakonitih poslova oko izgradnje i raspodjele prostora u tom kompleksu, stariji Marović je pravosnažno osuđen...

Latinović je u tom predmetu bio svjedok saradnik.

Gotovo sva imovina Marovića u Crnoj Gori bila je ili je još pod hipotekama države, poslovnih prijatelja ili banaka.

Milošev stan od 193 kvadrata na petom spratu u zgradi nadomak Autobuske stanice  je i dalje pod hipotekom, na osnovu pozajmice od 236.000 eura od njegovog  poslovnog partnera.

Stan od 287 kvadrata  u kome žive njegovi roditelji, pod hipotekom je države na ime garancije da će njegov otac vratiti državi oko  1.100.000 eura.

Prema presudi, on to mora da učini do septembra. 

Taj stan se vodi na firmu u kojoj je mlađi Marović akcionar.

Svetozar Marović mora da odsluži četvorogodišnju zatvorsku kaznu.

On, međutim, još nije uplatio novčanu kaznu od 100.000 eura,  što je morao da uradi tri mjeseca nakon pravosnažnosti presude.

Sud je nedavno odbio drugi njegov zahtjev za prolongiranje izvršenja zatvorske kazne.

Svetozar od nekretnina na svoje ime ima jedino stan od 90 kvadrata kod Osnovne škole Stefan Mitrov Ljubiša, u kome je do preseljena u veći  živio sa porodicom.

I taj stan je pod hipotekom, a založen je zbog kredita kod Prve banke od 570.000 eura. 

Stariji Marović je pred specijalnim tužiocima priznao da je bio na čelu kriminalne grupe  koja je oštetila opštinski budžet za više desetina miliona eura u osam korupcionaških predmeta.

Sa  tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice.

Ima li više pravne borbe ili Sveto mora na robiju?

Svetozar Marović uskoro bi se mogao naći iza spuških rešetaka, jer je i njemu i njegovim braniocima uručeno rješenje kojim je odbijena žalba o odlaganju izvršenja kazne zatvora.  

Rješenjam kotorskog Osnovnog suda, Marović je dužan da se odmah po prijemu odluke javi na izdržavanje kazne. 

Ukoliko se sam ne prijavi,  kotorski  sud će naložiti  njegovo privođenje, pa eventualni i  raspisati potjernicu.

Marović se navodno od početka aprila liječi na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu. 

Branilac Budvanina, advokat iz Beograda Vladimir Marinkov juče je za TV Vijesti kazao da će uložiti vanredne pravne ljekove. 

On je objasnio da je razgovarao sa Marovićem i da su se tada sporazumjeli  da je potrebno dalje ulagati pravna sredstva kojima bi mogli da ospore odluku da ide na robiju, jer je lošeg zdravstvenog stanja.

Odluke kotorskog i Višeg suda u Podgorici nazvao je nezakonitima. 

Marovićev drugi branilac, advokat Zdravko Begović, međutim,  tvrdi da vanrednog lijeka više nema. 

“Sada objektivno nemamo pravnih sredstava da odložimo izdržavanje kazne zatvora”, kazao je. 

Ponovio je  da  Marović ne pokušava da izbjegne izdržavanje kazne: “Niti jednim svojim gestom, niti razmišljanjem, on meni nije dao do znanja da bi uradio nešto kako bi eventualno izbjegao izdržavanje zatvorske kazne po presudi Višeg suda”.

Preporučujemo za Vas