Gubljenje u prostoru može biti prvi znak Alchajmerove bolesti

Istraživanje je pokazalo da je veći rizik bio kod onih osoba koje nisu postigle dobre rezultate u testovima mjerenja sposobnosti vizualizacije svog položaja
96 pregleda 1 komentar(a)
Alchajmer, Foto: Shutterstock
Alchajmer, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2017. 14:14h

Gubljenje u prostoru, čak i u poznatom okruženju, može da bude prvi znak Alchajmerove bolesti, pokazalo je najnovije istraživanje.

Studiji Univerziteta u Edinburgu navodi se da je utvrđena veza između dijela mozga koji se koristi za navigaciju i moguće buduće bolesti.

Naziv nove studije je "Spriječiti", a u nju su uključeni i drugi britanski centri.

Cilj istraživanja je otkrivanje prvih simptoma bolesti kod ljudi koji su još mladi.

Alchajmerova bolest se obično ne dijagnostikuje do šezdesetih godina, kada je već došlo do značajnog oštećenja mozga, piše "Indipendent".

Istraživači navode da su poremećaj u navigaciji jedan od prvih pokazatelji bolesti.

Istraživanje je pokazalo da je veći rizik bio kod onih osoba koje nisu postigle dobre rezultate u testovima mjerenja sposobnosti vizualizacije svog položaja. Ispitanici su bili stari između 41 i 59 godina.

Ispostavilo se da je kod njih dio mozga zadužen za navigaciju, zvani hipokampus, manji.

U istraživanju je korišćen takozvani test četiri planine, kada se ispitaniku pokaže slika planine koju on mora da identifikuje u selekciji četiri druga pejzaža.

Naučnici su utvrdili da zdrav način života može da spriječi razvoj bolesti, uključujući šetnju od 30 minuta četiri puta nedeljno.

Bonus video: