Hemikalija iz kanabisa poboljšava memoriju kod starijih?

Psihijatar Majkl Blumfild sa Londonskog univerziteta, kazao je da je novo otkriće veoma uzbudljivo i da bi moglo otvoriti novi put istraživanju koji bi uključivao bolesti kao što je demencija
56 pregleda 1 komentar(a)
kanabis, marihuana, Foto: Shutterstock
kanabis, marihuana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2017. 11:25h

Nova studija je pokazala da hemikalija u kanabisu koja čini da se ljudi osjećaju kao da lete, poboljšava učenje i pamćenje kod starijih miševa a sličan test na ljudima planiran je za drugi dio ove godine.

Istraživači su dali malu dozu tetrahidrokanabinola (THC) miševima različitog uzrasta, u sklopu nove studije koja istražuje moždani sistem koji je uključen u proces starenja.

Istraživači su testirali memoriju ovih glodara i otkrili da se memorija starijih miševa poboljšala nakon konzumiranja THC-a i vratila na nivo mladih miševa koji nisu konzumirali ništa.

Andraš Bilkei-Gorzo, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine, rekao je da sada priprema istraživanje manjeg obima sa oko 100 dobrovoljaca starosti od 60 do 70 da bi saznao da li se slični efekti mogu vidjeti i kod ljudi.

"THC je obnovio kognitivne sposobnosti starijih miševa na nivo mlađih", rekao je za Indipendent.

"Sa godinama, endokanabinoidni sistem mozga, koji utiče na raspoloženje, pamćenje "aktivno opada" ali davanjem THC-a vještački se aktivira sistem kod starijih miševa, i vraća ga na normalan nivo", kazao je Bilkei-Gorzo.

Međutim, kada je mladim miševima dat THC, memorijski zadatak su slabije riješili od onih koji nisu konzumirali hemikaliju.

"Ako se isti tretman primjeni na mlade miševe, dolazi do kontra efekta jer sistem pokušava da se podigne na nivo na koji ne bi trebalo da bude" kazao je dr Bilkei-Gorzo.

Psihijatar Majkl Blumfild sa Londonskog univerziteta, kazao je da je novo otkriće veoma uzbudljivo i da bi moglo otvoriti novi put istraživanju koji bi uključivao bolesti kao što je demencija.

"Međutim još uvijek je to početak i dalja istraživanja su neophodn jer kako se može vidjeti, hemikalija različito djeluje u zavisnosti na starost, količinu lijeka..." kazao je Blumfild.

Bonus video: