12 načina da pobijedite glavobolju

Eterično ulje od nane - odlično će potisnuti bol. Nekoliko kapi utrljati na čelo i sljepoočnice. Takođe, nekoliko kapi može da se doda i u vodu za kupanje. Posle ovakve kupke osjećaćete se kao ponovo rođeni
243 pregleda 2 komentar(a)
migrena, Foto: Shutterstock
migrena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2017. 10:44h

Glavobolja je jedan od najčešćih zdravstvenih problema, i gotovo da nema čovjeka koji je nije doživeo makar jednom u životu. Bez obzira na to što mogu da budu izuzetno jake i neprijatne, najčešće su benigne, prolazne i nisu posljedica ozbiljnih oboljenja. Tek u oko 10 odsto slučajeva javljaju se takozvane sekundarne glavobolje, koje su uzrokovane drugim, ponekad ozbiljnim bolestima.

Iako je otkriveno više od 200 različitih vrsta glavobolja, koje se različito ispoljavaju i različito liječe, postoji nekoliko univerzalnih savjeta koji vam mogu pomoći u olakšavanju tegoba.

1. Piti dosta vode - nedostatak tečnosti izaziva mnoge zdravstvene tegobe, uključujući i glavobolju. Zato je važno da se tokom dana pije dosta tečnosti. Najbolja je obična ili mineralna voda, u koju može da se doda par kapi limunovog soka. Naučnici Univerziteta u Mastrihtu otkrili su da je sedam čaša vode dnevno dovoljno da se ublaže bolovi i poboljša kvalitet života onih koji pate od migrena.

2. Hladno pakovanje listova - provjerena metoda za snižavanje temperature, a istovremeno i za smirivanje glavobolje. Presavijte nekoliko puta pamučnu pelenu, nakvasite hladnom vodom, iscjedite i umotajte listove obije noge. Na mokre pelene, umotajte i suve, pa sve dobro ušuškajte ćebetom. Posle 15 do 20 minuta skinite oblog. Ako se bol nije smanjio, postupak ponoviti nakon jednog sata.

3. Ledene obloge - mogu da se naprave od kesica za pravljenje kockica leda koje se umotaju u neki peškir i stave na čelo i vrat. Međutim, dovoljno je da se nekoliko kockica leda stavi u maramicu i prisloni uz slepoočnicu i krvne sudove na vratu. Ledeni šok će učiniti da se suze krvni sudovi i na taj način će zaustaviti širenje bola.

4. Kafa sa sokom od limuna - iscjedite sok iz jednog limuna, sipajte u šolju vruće kafe i brzo popijte. Na taj način će se poboljšati cirkulacija, što će pozitivno uticati na krvne sudove u mozgu.

5. Kora limuna - odlična je za masažu sljepoočnica kod glavobolja koje su izazvane stresom ili pretjeranim radom. Oljuštiti limun, pa iz kore odstraniti onaj bijeli deo, a žutim dva minuta masirati sljepoočnice. Postupak može da se ponavlja nekoliko puta.

6. Čaj od vranilove trave ili od majorana - ove biljke sadrže dragocjena ulja koja smanjuju bolove. Svježe ili sušene listiće ovih biljaka preliti sa vrućom vodom kao čaj. Više puta tokom dana pripremite ovaj napitak, koji može da se zasladi medom.

7. Akunpuktura - tradicionalna kineska medicina za glavobolju preporučuje da 15 do 20 sekundi pritisnete palčevima obije sljepoočnice. Ponoviti postupak više puta.

8. Naizmjenično potapanje nogu - pripremite u jednom lavoru toplu, a u drugom hladnu vodu. Naizmenično stavljajte stopala u jedan, pa u drugi lavor. Ovo će poboljšati prokrvljenost stopala i cirkulaciju uopšte, prenose Novosti.

9. Eterično ulje od nane - odlično će potisnuti bol. Nekoliko kapi utrljati na čelo i sljepoočnice. Takođe, nekoliko kapi može da se doda i u vodu za kupanje. Posle ovakve kupke osjećaćete se kao ponovo rođeni.

10. Dodajte tijelu magnezijum - on učestvuje u više od 300 biohemijskih procesa u organizmu. Pored ostalog povoljno utiče na popuštanje pritiska u glavi, a pomaže i kod migrene. Može da se uzima u tabletama ili iz namirnica koje imaju dragocjene količine magnezijuma - na primjer lisnato zeleno povrće, pečurke, kajsije, šljive, lješnike i slično.

11. Čaj od lopuha (Petasites hybridus) - opušta mišiće, smiruje bolove i djeluje umirujuće. Kašičicu usitnjenog korijena preliti sa 250 ml mlake vode, ostaviti preko noći poklopljeno. Ujutru ugrijati i procijediti. Piti u gutljajima jednu ili dvije šolje dnevno.

12. Kapi za ravnotežu - istovremeno umirju bol i oslobađaju tijelo napetosti. Najbolje su biljne kapi koje sadrže i ženski polni hormon relaksin, koji smiruje i opušta, harmonizuje misli i popravlja raspoloženje.

Bonus video: