Neuropsihijatar: Luka Milić nije fizički direktno prijetio Nemanji Vidmaru

Komisija ljekara vještaka navela je dvije varijante psihičkog stanja Vidmara. Viši tužilac Miloš Šoškić kazao je da mu je nejasan zaključak vještaka - da se u vrijeme ubistva Vidmar nalazio u afektu razdraženosti srednjeg inteziteta, te da je prethodnim odlaskom kući došlo do rasterećenja u blagi intenzitet
520 pregleda 0 komentar(a)
Nemanja Vidmar, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Nemanja Vidmar, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2017. 10:17h

Pokojni Luka Milić nije fizički direktno prijetio Nemanji Vidmaru, koji je u kafić došao naoružan - to je znak da se oštećeni nalazio u pasivnoj situaciji.

To je juče u nastavku suđenja Vidmaru, optuženom za ubistvo Luke Milića kazao neuropsihijatar prof. dr Stanko Milić .

Komisija ljekara vještaka navela je dvije varijante psihičkog stanja Vidmara. Viši tužilac Miloš Šoškić kazao je da mu je nejasan zaključak vještaka - da se u vrijeme ubistva Vidmar nalazio u afektu razdraženosti srednjeg inteziteta, te da je prethodnim odlaskom kući došlo do rasterećenja u blagi intenzitet.

Predstavnik komisije neuropsihijatar prof. dr Milić pojasnio je da je odlazak okrivljenog do kuće bio dovoljan da se afekat razdraženosti srednjeg inteziteta rastereti na blagi intenzitet:

“Prilikom ocjene deliktne situacije, Vidmar je bio izložen vrijeđanju i pogrdnim riječima upućenim od Luke Milića i cijenimo da se nalazio u stanju afekta razdraženosti srednjeg inteziteta... Odlazak Vidmara kući u trajanju od pet minuta, doveo je do rasterećenja sa srednjeg na blagi intenzitet, ali afektivno stanje nije prestalo. Ponovni dolazak u lokal, provokacije od Milića, kod Vidamara je uzrokovalo stanje afekta razdraženosti srednjeg intenziteta. Taj afekat se manifestuje gnjevom, ljutnjom i napetošću i pojačanom razdraženošću. Ovakvo stanje utiče na psihičke funkcije, rasuđivanje i upravljanje svojim postupcima”.

Šoškić je tražio da se vještak izjasni za drugu varijantu, prema kojoj Milić nije vrijeđao i provocirao Vidmara.

“Ukoliko se prihvati da nema provokacija, onda nema ni potrebe za vještačenjem, jer nema ni afektivnog stanja”.

Psihološkinja Branka Stepanović Ilić kazala je da Vidmar ispoljava simptome emocionalne nestabilnosti, sklon je prepiranju i dokazivanju.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanja branioca optuženog, advokata Zorana Piperovića.

Psihološkinja je objasnila da su testirali Vidmara:

“Ima nešto niži prag tolerancije na frustraciju. Tokom psihološkog testiranja, Vidmar pokazuje korektnost. Na osnovu testa može se utvrditi koliko je njegova iskrenost i da li simulira. Dominatno je bilo da je iskreno odgovarao na pitanja u intervjuu”.

Prema navodima optužnice, Vidmar je 30. juna 2015. sa umišljajem ubio Milića.

Suđenje se nastavlja 19. maja. Predsjednica vijeća sudija, sutkinja Vesna Moštrokol najavila je završnu riječ stranaka u tom sudskom procesu.

Bonus video: