Novine: Hit serija sa Brankom Katić

“Htio sam upozoriti kako se novinarstvo pretvorilo u sredstvo za ostvarivanje nekih interesa i da nam se pred očima urušava jedan zanat bez kojeg je demokratija nezamisliva i besmislena.”
178 pregleda 0 komentar(a)
Novine, Foto: TV Vijesti
Novine, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 09.05.2017. 08:49h

Nova dramska hit serija ”Novine” od nedjelje počinje da se prikazuje na televiziji Vijesti.

Serija od 12 nastavaka prema scenariju Ivice Đikića i u režiji Dalibora Matanića prati život i odnose u redakciji jednoga uticajnog dnevnog lista, a govori o uticajima moćnika i političara na medijsku scenu. U njoj se prate odnosi i sukobi nekoliko ključnih novinara i urednika. Novinarima se lome brakovi i narušavaju prijateljske veze, neki pod mentalnim stresom zaglave u bolnici, a na političkom polju moćnici ulažu sve snage da uz medijsku pomoć ostvare kriminalne zamisli.

U seriji nastupa osamdesetak glumaca, a glavne uloge tumače Branka Katić, Trpimir Jurkić, Goran Marković, Olga Pakalović, Dragan Despot, Zijad Gračić, Aleksandar Cvjetković, Edita Karađole, Zdenko Jelčić, Anja Matković, Tihana Lazović i drugi.

"Prezadovoljna sam. Sviđa mi se kako je sve ispalo jer uspjeli smo našu priču da ispričamo na jedan otmen i fin način. Znali smo da imamo dobru priču, ali nikada ne znaš kako će sve ispasti do zadnjeg trenutka", izjavila nam je Branka Katić koja tvrdi da je lik Dijane Mitrović bilo užitak glumiti jer je odlično napisan: "Ne znam puno o situaciji u Hrvatskoj, ali sam dovoljno dugo živjela u Srbiji da bih znala da kod nas malo toga može proći bez cenzure i uticaja moćnika na ono što se objavljuje u medijima. Mislim da je ovo univerzalna poruka koja nadilazi regiju. Pravi istraživački novinari ponekad se moraju skrivati u ambasadama".

“Ne priželjkujem da ljudi ostanu ravnodušni nakon gledanja Novina. Samo sam htio ispripovijedati kako se novinarstvo pretvorilo u sredstvo za ostvarivanje nekih interesa koji nemaju veze sa smislom i funkcijom novinarstva. Htio sam upozoriti da nam se pred očima urušava jedan zanat bez kojeg je demokratija nezamisliva i besmislena. I to nije problem samo Hrvatske, to je univerzalni problem”, kazao je scenarista Ivica Đikić.

Serija “Novine” pratite na televiziji Vijesti nedjeljom od 19.10h.

Bonus video: