Da nema Srba, ne bi imalo smisla biti Hrvat

Poslije promocije, publika je imala priliku da pogleda "Ustav Republike Hrvatske"
78 pregleda 4 komentar(a)
Ante Tomić, Rajko Grlić, Foto: Sajam knjiga
Ante Tomić, Rajko Grlić, Foto: Sajam knjiga
Ažurirano: 09.05.2017. 06:54h

Ljubitelji filma i književnosti imali su na 12. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga priliku da prisustvuju predstavljanju filma “Ustav Republike Hrvatske”, zajedničkom projektu poznatog režisera Rajka Grlića i publiciste i književnika Anta Tomića.

“Ustav Republike Hrvatske”, ostvarenje koji niže uspjehe u regionu i svijetu, predstavljen je podgoričkoj publici kao film koji je od početka najavljivan kao ljubavna priča o mržnji.

Film otvara pitanja ljudske saosjećajnosti, propituje korijene balkanske mržnje, priča o ljudima koji ne uspijevaju da izađu iz obrazaca mržnje, koji, potpuno učaureni u sebi, u drugima traže izvor svoje nesreće. To je priča o nama, o slojevima netrpeljivosti među narodima bivše Jugoslavije, to je i priča o hrabrosti čovjeka da otvoreno iskaže svoju seksualnu orijentaciju. Ustav Republike Hrvatske je film o intimnim porodičnim tragedijama i o dugoj istoriji nerazumijevanja.

“Ja se i u svojim kolumnama bavim nacionalističkom mržnjom i nasiljem. To je nevolja koja nas sve jednako pogađa. Rajko i ja smo sve to onako pomno doživljavali i negdje nam se činilo da je to važna priča koju moramo ispričati. Negdje je film došao u dobrom trenutku. Ovaj zli trenutak je bio dobar trenutak za film”, kazao je Tomić.

Govoreći o naslovu ovog filmskog ostvarenja, on je rekao: “Zakoni moraju biti idealni, ali meni je taj raskorak između tog idealnog zakona i ove užasne stvarnosti malo pa komičan. Taj ustav kao da je napisao neko da nam se ruga. Smiješno je koliko mi nismo ti ljudi koje ustav zamišlja”.

“Mi u jedni drugima stalno vidimo klišee. Cijela je ideja bila da možda iza tih klišea, iza tih olako zalijepljenih imena postoje živa ljudska bića. Srbi i Hrvati su osuđeni na tu strašnu sličnost a toliko bi rado jedni od drugih pobjegli“, rekao je Grlić, a Tomić je dodao: “Da nema Srba ne bi imalo smisla biti Hrvat”.

“Tomić je odrastao na holivudskim filmovima, a ja na evropskim. Zato Tomić uvijek voli hepiendove, gdje su svi srećni i svi se žene na kraju. Ja volim da na kraju ljude vratim u tamu kojoj pripadaju. Tako je ovaj film nastao kao neka borba između nas dvoje i kraj je naizgled srećan ali suštinski nesrećan”, rekao je Grlić.

Poslije promocije, sajamska publika imala je priliku da pogleda film “Ustav Republike Hrvatske”.

Bonus video: