Otkriveno opasno dejstvo kreme za sunčanje

Daleko najbolji izvor vitamina D je izloženost sunčevim zracima. One prodiru u kožu i oblik holesterola pretvaraju u aktivni oblik vitamina D3
1 komentar(a)
Sunčanje, krema za sunčanje
Sunčanje, krema za sunčanje
Ažurirano: 08.05.2017. 12:14h

Kreme za sunčanje ključne su za zaštitu kože od raka. Nova studija, međutim, sugeriše da mogu uzrokovati i manjak vitamina D, prenosi Sputnjik.

Vitamin D važan je za zdravlje kostiju jer pomaže u apsorpciji kalcijuma. Pomaže i u funkcionisanju živaca i mišića i u jačanju imunološkog sistema.

Manjak vitamina D može dovesti do smanjene gustine kostiju, a to posledično povećava rizik od lomova i osteoporoze.

I dok neke namirnice prirodno sadrže vitamin D, poput ribe ili goveđe džigerice, uglavnom se radi o malim količinama.

Daleko najbolji izvor vitamina D je izloženost sunčevim zracima. One prodiru u kožu i oblik holesterola pretvaraju u aktivni oblik vitamina D3, prenosi b92.

Naučnici s kalifornijskog univerziteta proučavali su postojeće kliničke studije o manjku vitamina D i zaključili da kreme za sunčanje s faktorom 15 ili višim mogu smanjiti proizvodnju vitamina D za čak 99 odsto.

Oni zato preporučuju da se dva puta nedeljno po pola sata provede na suncu bez nanošenja zaštitne kreme. Takva količina izloženosti sunčevim zracima neće povećati rizik od raka kože, a u organizmu će se zadržati optimalna količina vitamina D.

Bonus video: