POMAŽE U LIJEČENJU SKORO SVAKE BOLESTI

Žalfija - najljekovitija biljka na svijetu

Zbog jakog antiseptičkog dejstva, koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha, problema sa grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takve probleme – grguljajte čaj od žalfije
326 pregleda 0 komentar(a)
žalfija, Foto: Shutterstock
žalfija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2017. 09:56h

Travari će skoro uvijek među najbolje ljekovite biljke uvrstiti žalfiju. I po najstrožijim kriterijumima, ona može slobodno da ponese titulu najljekovitije biljke na svijetu.

Žalfija, kadulja ili latinski Salvia officinalis (od glagola salvare - spasiti ili liječiti) od pamtivijeka se koristi za liječenje skoro svake bolesti.

Moderna nauka dokazala je da žalfija ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature, može da snizi nivo glukoze u krvi, što je čini korisnom kod dijabetesa.

Nedavno se pokazalo da žalfija poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alchajmerove bolesti.

Praksa je dokazala da odlično pročišćava krv i jednako dobro pomaže kod izbacivanja sluzi iz organizma. Povoljno djeluje na cirkulaciju, protiv krvarenja i upala.

Zbog jakog antiseptičkog dejstva, koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha, problema sa grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takve probleme – grguljajte čaj od žalfije.

Žalfija djeluje protiv učestalih povraćanja i proliva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želudca.

Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus materice, djeluje antigljivično, pomaže kod regulisanja menstruacije, uspostavlja hormonsku ravnotežu i spriječava tegobe menopauze.

Žalfija pomaže i radu bubrega i spriječava nastanak edema, prenosi Nedeljnik.

Preporučujemo za Vas