Istraživanje pokazalo: Tekila je dobra za vaše kosti

Pored svog potencijala za liječenje osteoporoze takođe može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi, pomaže prilikom gubitka kilograma i u borbi sa holesterolom
60 pregleda 0 komentar(a)
tekila, Foto: Shutterstock, Shutterstock
tekila, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2017. 10:38h

Nova istraživanja pokazala su kako je tekila dobra za vaše kosti.

Kako prenosi Science Daili, istraživač iz Meksika je pronašao da biljka koja se koristi za pravljenje tekile sadrži supstance sposobne za poboljšanje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma.

Oba minerala su osnov za održavanje zdravlja kostiju.

U studiji, koju je sproveo Centar za istraživanje i napredne studije u Meksiku, miševi su konzumirali šećer iz plave agave, i proizveli skoro 50 odsto više osteokalcina - proteina koji ukazuje na proizvodnju nove kosti koju miševi do sada nisu imali.

Šta više, prečnik njihovih kostiju se povećao nakon osam nedelja uzimanja.

Vođa projekta dr Mercedes Lopez kaže da su efekti nastali interakcijom između šećera i bakterija u cijevima, koja omogućava molekulima šećera da uhvati hranljive materije i pomogne u njihovom transportu do koštanih ćelija.

"Potrošnja šećera sadržanog u agavi, u saradnji sa bakterijama u crijevima, pomaže u stvaranju nove kosti, čak i uz prisustvo osteoporoze", objašnjava Lopez.

Takvi, rezultati pružaju mogućnost razvoja alternativnih tretmana za osteoporozu, bolest koja utiče na 200 miliona ljudi širom svijeta.

Ovo nije prvi put da je tekila hvaljena zbog svojih zdravstvenih dobrobiti.

Pored svog potencijala za liječenje osteoporoze takođe može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi, pomaže prilikom gubitka kilograma i u borbi sa holesterolom.

Bonus video: