Grupa osuđenika se žali: Mi tražimo bolje uslove, oni nam spreme musaku

"Zatvorenici su se bunili zbog hrane. Većina se hrani tako što nam porodice uplaćuju novac i kupujemo namirnice u zatvorskoj kantini, jer su obroci koje oni spremaju splačine."
79 pregleda 2 komentar(a)
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 08.05.2017. 06:40h

Osuđenici spuškog zatvora tvrde da su se problemi u toj kazneno-popravnoj ustanovi nagomilali, a da ih uprava ne riješava, već gura pod tepih.

U pismu dostavljenom "Vijestima" osuđenici tvrde da je kao odgovor na kršenje njihovih prava, uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija jednog dana poboljšala ručak, pa su tog dana jeli musaku.

"Zatvorenici su se bunili zbog hrane. Većina se hrani tako što nam porodice uplaćuju novac i kupujemo namirnice u zatvorskoj kantini, jer su obroci koje oni spremaju splačine. Otvorena je nova kuhinja, ali se ni kvalitet ni količina hrane koju dobijamo nije poboljšala. U četvrtak smo prvi put za ručak dobili musaku, da ne bi štrajkovali i da bi ćutali na kršenje naših prava", piše u pismu osuđenika.

Oni tvrde da uprava ZIKS-a još nije postupila po preporukama ombudsmana i sprovela internu istragu i nepristrasan disciplinski postupak protiv službenika koji su u znak odmazde zbog incidenta u januaru 2015. godine izvršili torturu nad osuđenicima.

"Rukovodilac tretmana ... krši prava zatvorenika tako što prilikom davanja mišljenja o odlučivanju o uslovnom otpustu ne da osuđenicima pozitivno mišljenje ako je ostatak kazne veći od godine i samim tim utiče na negativne odluke suda. Takva primjena Zakona je diskriminatorska i krši prava osuđenika na duže kazne iako ti osuđenici ispunjavaju uslove Zakona", tvrde robijaši.

Oni su napisali da u Zavodu postoje privilegovani zatvorenici.

"Pojedini osuđenici, iako ispunjavaju uslove, ne mogu da dobiju prvu klasifikacionu grupu i mogućnost premještaja na poluotvoreno odeljenje, dok su drugi koji ne ispunjavaju uslove već na ekonomiji. Osuđeni na 40 godina ne borave u F odeljenju, kako bi trebalo da bude, jer je to dio zatvora u kom je povećana bezbjednost i u kom bi takvi osuđenici mogli da ostvare makar neka prava, već u paviljonu C u kom su zatvorenici koji su napravili disciplinski prekršaj. Na taj način, osuđenima na duge kazne, koji nijesu počinili disciplinske prekršaje, ugrožena su prava", saopštili su zatvorenici.

U njihovom pismu piše da osuđeni na obaveznu mjeru liječenja borave u ZIKS-u, a ne na klinici u Dobroti, navodno zbog nedostatka bolničkih mjesta u toj zdravstvenoj ustanovi. "Napune 'maricu' i odvedu te osuđenike u Kotor na jedan dan, da im ljekari ukinu mjeru liječenja, iako to ne bi smjeli bez sprovedenog tretmana u bolnici u Kotoru. Ukoliko u toj ustanovi nema mjesta, oni bi morali da izdržavaju kaznu u drugoj bolnici u Crnoj Gori, jer im sud nije izrekao kaznu zatvora već mjeru liječenja. Pojedini osuđenici koji su tu kaznu odležali u zatvoru namjeravaju da podnesu tužbu protiv ZIKS-a", napisali su osuđenici.

Oni tvrde da Zavod nije omogućio nastavak školovanja osuđenicima koji su studirali prije dolaska u zatvor. "Ovdje ima osuđenika koji su studirali ranije. Zavod im nije pomogao u mjeri u kojoj bi trebalo da završe fakultet, jer je velika stvar za cijelo društvo da osuđenici podignu stepen obrazovanja.

Najave Ministarstva pravde da će otvoriti prostorije za obrazovanje u ZIKS-u ostale su samo na obećanjima, kao što su i pored šetanja raznih delegacija pistom ZIKS-a, njihovim defileom kroz KP Dom, ostali problemi u Zavodu i između zidina zatvora ostala je istina o pravima zatvorenika. No, možda musaka pomogne", piše u pismu dostavljenom "Vijestima".

Osuđeni maloljetnici nemaju tretman propisan zakonom

Osuđenici tvrde da maloljetnici nemaju tretman propisan zakonom.

"Maloljetnički zatvor sa četiri sobe prave pet godina, iako zakon i Ustav štiti tu grupu, jer osoba koja kao maloljetnik napravi krivično djelo ne bi smjela da izdržava kaznu sa ostalim osuđenicima. Osim toga, naknada za rad osuđenika nije kolika bi trebalo da bude - trećinu prosječne plate, osuđenici lošeg materijalnog stanja su u podređenom položaju, pojedini zakoni su dikriminatorski za povratnike”, tvrde zatvorenici u pismu.

Zdravstvena zaštita ne zadovoljava

Zatvorenici su se žalili i na zdravstvenu zaštitu, koja “nije na zadovoljavajućem nivou”.

Oni su naveli nedavni primjer kada navodno nije na vrijeme pružena pomoć osuđeniku koji je za vrijeme šetnje u krugu KP Doma Spuž, umro nakon srčanog udara.

Bonus video: