Mijuškovićeva „Olja” krasiće muzej

Ističući da je Mijušković svojim djelom još jednom u najljepšem svijetlu predstavio Sutomore, Bar i Crnu Goru, ona je dodala da su gosti iz Češke tokom boravka u barskoj opštini obišli tvrđave Tabija i Nehaj, Ratac, dvooltarsku crkvu Svete Petke, Stari grad Bar, Staru maslinu, te džamiju Selimija, hram Svetog Jovana Vladimira i konkatedralu Svetog Petra
90 pregleda 0 komentar(a)
Mijo Mijušković i "Olja", Foto: Privatna arhiva (Facebook), Privatna arhiva (Facebook)
Mijo Mijušković i "Olja", Foto: Privatna arhiva (Facebook), Privatna arhiva (Facebook)
Ažurirano: 08.05.2017. 10:27h

Ulaz u lutkarski muzej u češkom gradu Hrudimu uskoro će krasiti kamena skulptura “Olja”, djelo našeg čuvenog vajara Mija Mijuškovića. Ovo otkupljeno Mijovo djelo, isklesano 2008, biće postavljeno na fontani terase muzeja čija je rekonstrukcija pri kraju, a svečano otvaranje zakazano je za 26. maj. Ovim povodom, crnogorskog vajara su u njegovom domu u Sutomoru upravo posjetili direktorica lutkarskog muzeja Hrudim Simona Halupova i arhitekta koji je konstruisao fontanu. Na Mijovu molbu, domaćini češkoj delegaciji bili su predstavnici NVO “Novo i ljepše Sutomore” koja je ovog februara priredila veliku izložbu Mijovih skulptura u hotelu “Korali”.

“Lutkarski dječiji festival u Subotici, gdje je Mijo bio redovni uvaženi gost, bio presudan za odabir njegove skulpture za češki muzej. Simona Halupova je bivši student profesora Krafta, Mijovog prijatelja i poštovaoca njegovog umijeća, a njih dvojica upoznali su se baš u Subotici. Gospođa Halupova je i pozvala Mijuškovića i NVO 'Novo i ljepše Sutomore' na otvaranje 26. maja”, kazala je “Vijestima” Slobodanka Hrvatin, predsjednica NVO “Novo i ljepše Sutomore”.

Ističući da je Mijušković svojim djelom još jednom u najljepšem svijetlu predstavio Sutomore, Bar i Crnu Goru, ona je dodala da su gosti iz Češke tokom boravka u barskoj opštini obišli tvrđave Tabija i Nehaj, Ratac, dvooltarsku crkvu Svete Petke, Stari grad Bar, Staru maslinu, te džamiju Selimija, hram Svetog Jovana Vladimira i konkatedralu Svetog Petra, a ugošćeni su i u vinariji Jović.

Bonus video: