Traganje za ljepotom kao istinskom tajnom

Šćepanović se u hercegnovskoj galeriji “Josip Bepo Benković” predstavio sa 60 radova u kamenu
74 pregleda 0 komentar(a)
izložba miodrag šćepanović, Foto: Slavica Kosić
izložba miodrag šćepanović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.05.2017. 09:55h

Svojevrsno ovaploćenje Vajdlovog stava da je “ljepota jedino protiv čega ni vrijeme ništa ne može”, te da se “filozofije rasipaju kao pijesak, jedna vjera prolazi za drugom, ali je ljepota radost za sva vremena i svojina vječnosti, predstavlja djelo ingenioznog vajara, ocijenio je na otvaranju izložbe vajara Miodraga Šćepanovića umjetnika raskošnog talenta, akademik CANU Niko Martinović.

Šćepanović se u hercegnovskoj galeriji “Josip Bepo Benković” predstavio sa 60 radova u kamenu.

“Ushićenjem kakvog srednjovjekovnog sveca, Šćepanović traga za ljepotom kao istinskom tajnom života. Posvetio se kamenu koji ga podsjeća na fakat da je Crna Gora freska u kamenu, da je 'kamen od svega stariji', te da slikom i riječju u njega ucrtanom ostavljamo 'znak da smo zanoćili pod trem zagonetke“, kazao je Martinović.

“Poslije Akademije nisam imao alat, pa sam počeo s onim što sam imao kod kuće, nekm suvim drvetom, ali kad sam nabavio alat i počeo da radim u kamenu, onda se više nisam mogao od njega odvojiti, to je materijal koji je neprevaziđen… Nisam se mnogo raspitivao o tom kamenu u kome radim, ali znam da ga ima u rječici pored moje kuće i rekli su mi da je vulkanskog porijekla i da ovakvog kamena ima samo u koritu rijeke pored koje sam odrastao. Dobro ga razumijem i osjećam”, objašnjava Šćepanović.

Bonus video: