Bukilić: Bili smo prijatno iznenađenje šampionata

Mario Hodžić je poslije 23 godine donio Crnoj Gori prvu evropsku medalju u muškoj konkurenciji, jer je prethodnu osvojio Vladimir Joković 1994. godine u Birmingemu
0 komentar(a)
Mario Hodžić, Foto: Nađi Akoš
Mario Hodžić, Foto: Nađi Akoš
Ažurirano: 07.05.2017. 08:56h

Crnogorski karatisti osvajanjem bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Izmitu nastavili su kontinuitet dobrih rezultata na velikim takmičenjima, ocijenili su selektori reprezentacije Crne Gore.

Crnogorski reprezentativci nastup su završili sa jednom bronzanom medaljom, Marija Hodžića u kategoriji do 67 kilograma.

Kao petoplasirani šampionat su okončali muški kata tim, Ana Drašković u borbama (do 55) i Biserka Radulović u katama, a kao sedmoplasirani Jelena Maksimović u borbama (do 61) i Mijat Vojvodić u katama.

Šampionat u Izmitu okupio je 422 takmičara iz 46 država. Crna Gora se nalazi među 17 država koje su osvajale medalje.

Selektor muške ekipe u borbama, Slavenko Bajić kazao je da je prezadovoljan uspjehom Marija Hodžića. On je podsjetio da je Hodžić poslije 23 godine donio Crnoj Gori prvu evropsku medalju u muškoj konkurenciji, navodeći da je posljednju osvojio Vladimir Joković 1994. godine u Birmingemu.

"Hodžić je zbog povrede preskočio dio priprema, nije odradio Balkansko prvenstvo, ali vjerovao sam u njega znajući njegove kvalitete i potencijal. Opravdao je povjerenje medaljom koju je osvojio. To sigurno neće biti sve od njega, jer ima samo 19 godina i na početku je trofejne karijere. Pobijedio je trenutno najboljeg takmičara na svijetu u toj kategoriji", rekao je Bajić.

On je kazao da je za mjesto u toj kategoriji konkurisao i Arsenije Tadić sa odličnim rezultatima u pripremnom periodu i bronzanom medaljom na Balkanskom prvenstvu u Čačku, ali da je njegova procjena bila da je Hodžić trenutno u prednosti za osvajanje neke od medalja i to se, kako je istakao, pokazalo tačnim.

Bajić je, komentarišući nastup ostalih crnogorskih takmičara, kazao da je Nenad Dulović bio jedan od njegovih favorita za medalju, ali je žrijeb bio nemilosrdan i poslao ga u grupu sa šampionima.

"Težak žrijeb imali su i Almir Cecunjanin i Filip Vujadinović. Vladimir Jović je upisao dva trijumfa, iako se vratio poslije duže povrede. Potencijal su, nastupima u ekipnoj konkurenciji, opravdali Nikola Malović i Luka Ivanović", kazao je Bajić.

On je podsjetio da je muškoj ekipi u borbama samo poen falio da eliminiše Njemačku i uključi se u borbu za medalju.

"Medalja koju smo osvojili motiv je da nastavimo sa radom, kako ponovo ne bi čekali 20 godina. Čestitke Hodžiću i njegovom treneru Žarku Rakoviću na velikom uspjehu", kazao je Bajić.

Selektor ženske ekipe u borbama, Žarko Raković, kazao je da mu je drago što je nastavljena tradicija dobrih rezultata i što još jedan osvajač evropske medalje dolazi iz njegovog kluba.

"Žalim zbog povrede oka Ane Drašković, koja je omela da dođe do medalje. Da je bila zdrava vjerujem da bi ishod bio drugačiji. Marina Raković i Dragana Konjević nijesu šampionat odradile na svom nivou. Jelena Maksimović je svojim nastupom opravdala očekivanja, biti sedma u Evropi, poslije operacije koljena, je dobar rezultat", kazao je Raković.

On je kazao da su greške uočene i da je uvjeren da se neće više ponoviti.

"Vidjeli smo gdje smo griješili, trudićemo se da to ispravimo kako bi na narednim takmičenjima bili ponovo konkurentni za medalje", rekao je Raković.

Selektor u katama Jugoslav Bukilić kazao je da je zadovoljan nastupom kataša u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

"Pokazali smo nesporni kvalitet, bili smo iznenađenje turnira. Problem je kada se dođe do mečeva za medalju, u kojima je interes veći, pobjeđuje jači lobi. Protiv Italije smo imali zicer, ali sudije, kako ni u dvoboju za treće mjesto, nijesu mislile tako. Najteže nam pada što sudije iz regiona, iz Hrvatske, donose prevagu rivalu", kazao je Bukilić.

On je naglasio da je razočaran suđenjem, ali i da je ponosan na izdanje njegovih takmičara.

"Radili smo za medalju i u pojedinačnoj konkurenciji. Da mi je to neko ponudio uoči šampionata sigurno bih odmah prihvatio, ali nakon šampionata uvjeren sam da smo mogli do medalje. Zadovoljan sam nastupima, napravili smo pomak ne jednu već pet stepenica", kazao je Bukillić.

Bonus video: