Menstrualni bolovi otkrivaju kakav će vam biti porođaj

Pilule za kontracepciju unose dozu vještačkih hormona koji podražavaju one koje tijelo prirodno proizvodi. Jedan od načina na koji ovi hormoni spriječavaju trudnoću jeste i potiskivanje ovulacije, koje privremeno vaš prirodni ritam stavlja van ravnoteže
217 pregleda 0 komentar(a)
menstruacija, Foto: Shutterstock
menstruacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.05.2017. 13:14h

Menstrualni ciklusi mogu biti veoma bolni, a njihova jačina može biti nagovještaj koliki će biti bol tokom porođaja.

U početnim fazama porođaja bol koji osjećate podsetiće vas na menstrualne, s tim što se kasnije pojačava.

To i ne čudi, jer je izazivač bola isti - kontrakcije materice, a oba procesa uključuju i grlić materice, koji se otvara i u slučaju porođaja i u slučaju menstrualnog krvarenja.

Evo još nekih zanimljivosti o menstruaciji:

Seks neće ublažiti menstrualne grčeve

Nije istina da će vam seks olakšati menstrualne grčeve. Naprotiv! Orgazam, kao i preduboko prodiranje penisa čak mogu da ih podstaknu.

Takođe, sperma sadrži određene supstance koje stimulišu porođaj i uzrokuju materične kontrakcije. Muškarcima ste privlačnije u periodu ovulacije.

Jedna studija otkrila je da su muškarci zainteresovaniji za žene kada one ovuliraju. Ispitanici su imali zadatak da omirišu majice koje su nosile žene u vrhuncu ciklusa.

Nivo testosterona ispitanika podizao se znatno više dok su mirisali majice žena koje ovuliraju, nego kad su mirisali odeću onih koje su u nekoj drugoj fazi ciklusa.

Ova otkrića ukazuju da muškarci podliježu biološkoj potrebi da imaju odnos sa ženom koja ovulira. Štaviše, mnoge žene tvrde da im se libido povećava u toku tih dana, a istraživanja su pokazala i da se ponašaju izazovnije.

Godinu dana traje stabilizovanje ciklusa posle prestanka uzimanja pilula

Pilule za kontracepciju unose dozu vještačkih hormona koji podražavaju one koje tijelo prirodno proizvodi. Jedan od načina na koji ovi hormoni spriječavaju trudnoću jeste i potiskivanje ovulacije, koje privremeno vaš prirodni ritam stavlja van ravnoteže.

Kada prestanete da pijete pilulu, vaš ciklus će se vratiti u normalan kolosijek, ali će mu za to trebati nešto više vremena. Na primjer, iako se može desiti da zatrudnite odmah posle prestanka uzimanja pilule, većina ljekara savetovaće vam da sačekate da se ciklus vrati u normalu.

Isto važi i prilikom dijagnostikovanja stanja vezanih za menstruaciju. Ljekari će sačekati i do šest meseci od prestanka uzimanja pilule prije nego što počnu da traže uzrok poremećaja u ciklusu.

Neke žene osjećaju da ovuliraju

Ovulacija koja traje jedan ili dva dana zapravo je faza u ciklusu kada jajnik otpušta jednu jajnu ćeliju zbog oplodnje. Blage promjene mogu se desiti prije ili u toku ovulacije, poput osjetljivosti grudi i rasta tjelesne temperature, kao i pojačanog sekreta, što je prirodni način našeg tijela da se pripremi za oplodnju.

Dok neke dame ne primjećuju nikakve promjene, druge mnogo intenzivnije doživljavaju ovulaciju. Neke žene osjećaju bol u donjem dijelu stomaka.

Naime, nešto prije ovulacije uz pomoć estrogena formira se opna u tkivu jajnika. Posle otpuštanja, ta opna puca i tečnost se oslobađa u trbušnu duplju. Neke žene to i te kako osjećaju, prenosi B92.

Bonus video: