Kad jure Adama, a uhapse Vladimira

Roganović je uhapšen zbog falsifikovanja dokumenata
244 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Roganović, Foto: Savo Prelević
Vladimir Roganović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2017. 06:29h

Navodni član kavačkog kriminalnog klana Vladimir Roganović u Srbiji je prošle godine dobio lažni identitet Beograđanina Adama Markovića.

Falsifikovanu ličnu kartu na to ime napravila mu je kriminalna grupa iz Srbije na čijem je čelu Užičanin Darko Karaičić.

Roganović je juče uhapšen u Beogradu zbog falsifikovanja dokumenata.

Fotografija tog Novljanina u spisima je predmeta srpskog tužilaštva protiv organizovane grupe falsifikatora, uhapšene u martu.

U dokumentu srpske policije, međutim, ne piše njegovo ime, već se vodi kao NN lice.

Navodi se da u maju 2016. nije uspio da dobije originalna biometrijska dokumenta na osnovu lažnih ličnih isprava, jer je kriminalna grupa u međuvremenu otkrivena.

U jučerašnjem saopštenju srpskog MUP-a ne precizira se da li su mu lisice na ruke stavljene zbog falš lične karte koju je prošle godine predao u Policijskoj stanici Zvezdara...

Srpska policija sumnjiči Karaičića i članove njegove kriminalne grupe da su od 29. januara do 27. maja 2016. organizovali izradu falsifikovanih javnih isprava, u namjeri da se takve isprave upotrijebe kao prave prilikom izdavanja biometrijskih dokumenata.

Članovima Karaičićeve grupe označeni su Rajko Šimšić (34) policajac iz Užica, Beograđanin Bojan Jovanović (42) zaposlen u Odsjeku za lična stanja građana i vođenje matičnih knjiga Opštine Surčin i Dmitar Vojinović (53) iz Premćana i Vladimir Jakić (41) iz Šavnika i Užičani Mladen Novaković i Branko Simić.

Prema prijavi srpske policije - NN lice (Roganović) se krajem januara 2016. sa Simićem dogovorilo da mu Užičanin za 8.000 eura omogući dobijanje biometrijskih dokumenata sa lažnim podacima.

Tada je Simiću dao svoju fotografiju i kaparu...

U spisima srpske polcije piše da je Užičanin novac i fotografiju predao Novakoviću, a ovaj Karaičiću koji je policajcu Šimšiću naredio da u policijskom sistemu pronađe osobu podobnu za krađu identita.

Inspektor je istog dana utvrdio da je identitet Adama Markovića podoban za krađu.

Zadatak da izvadi uvjerenje o državljanstvu za Markovića dobio je Jovanović, koji se ulogovao na šifru svoje koleginice i izadao članovima kriminalne grupe izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu na ime Adama Markovića.

Vojinovićeva uloga, piše, bila je da napravi falsifikovanu staru ličnu kartu sa Roganovićevom fotografijom, od koga je u međuvremenu Simić uzeo još 1.000 eura.

U policijskim spisima piše da im je Šimšić potvrdio da su falsifikovana dokumenta slična originalnima i da su tada Novaković i NN osoba (Roganović) 27. maja došli u policijsku stanicu Zvazdara i predali zahtjev za izdavanje biometrijskih dokumenata.

“Službenica mu je saopštila da mora provjeriti njegov identitet uvidom u karton o izdatoj staroj ličnoj karti, zbog čega se uplašio i zajedno sa Novakovićem sklonio iz hola PS Zvezdara, odakle je

Novaković o tome obavijestio Karaičića od kojeg je tražio dalja uputstva”, piše u krivičnoj prijavi srpske policije.

Objašnjeno je da je Karaičić nakon konsultacija sa Šimšićem naredio Novakoviću da sa NN licem odmah ode iz policijske stanice: “Jer je njihovo krivično djelo otkriveno”.

Kazao mu je da će ubrzo NN licu, bez dopunske nadoknade, organizovati izdavanje drugih biometrijskih dokumenata.

“Nakon čega je Karaičić organizovao izradu nove falsifikovane dokumentacije i izdavanje novih dokumenata koji su zasada nepoznati”...

Roganović je 2014. godine oslobođen krivice za ubistvo vođe “Delija”, navijača “Crvene zvezde”, Marka Vesnića 24. jula 2009.

Hapšen je i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Policija ga je u junu 2014. osumnjičila da je naručivao bombaške napade ispred kuće braće Milivoja i Milenka Ivančevića, službenika ZIKS-a.

Navodno, to krivično djelo počinio je dok je bio u Istražnom zatvoru.

Dva puta hapšen u 10 dana

Iz srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova juče su saopštili da je Roganović osumnjičen za falsifikovanje isprave i navođenja na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

“Osumnjničeni V. R. (31) je uhapšen po zahtjevu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu”, piše u saopštenju.

Roganović je zbog istog krivičnog djela hapšen u Beogradu i 26. aprila, ali je nedugo nakon toga pušten iz pritvora. Lisice na ruke tada su stavljene i njegovim prijateljima Igoru Bošnjaku i Luki Medić.

Bonus video: