Izložba ulcinjskog slikara Rudija Goge u Baru

Rođen 1948. u Ulcinju, Goga je diplomirao na Likovnoj akademiji u Prištini 1979. u klasi akademika Muslima Mulićija
128 pregleda 0 komentar(a)
Rudi Goga
Rudi Goga
Ažurirano: 05.05.2017. 06:45h

U galeriji “Velimir A. Leković” preksinoć je otvorena 63. samostalna izložba poznatog ulcinjskog slikara Rudija Goge. Barskoj likovnoj publici Goga je predstavio svoja nova djela kojima je osnovni motiv žena.

“Žena je moja glavna inspiracija, ona je glavna, ona pokreće svijet. Ovo mi je peti put da izlažem u čuvenoj galeriji u kojoj su bile izložbe naših največih umjetnika, od Dada do Uroša, i to mi je velika čast”, rekao je Goga.

Rođen 1948. u Ulcinju, Goga je diplomirao na Likovnoj akademiji u Prištini 1979. u klasi akademika Muslima Mulićija. Postdiplomske studije završio je 1982. u Dizeldorfu u SR Njemačkoj kod profesora Jozefa Bojsa. Član je ULUCG od 1991, a učestvovao je i na 150 kolektivnih izložbi.

“Djelo Rudija Goge svojom narativnom strukturom razvija pripovijest o apsurdnim događajima i bihevioralnim situacijama, akumulirajući osjećaj apsurda, izazivajući katarzu i raskrinkavajući otuđenost potrošačkog racionalističkog društva, do dna. Apsurd je dat u samom materijalnom jeziku ovog neobičnog umjetnika, njegovom stvaralačkom postupku ili tačnije, namjerne odsutnosti postupka, tj. u njegovoj redukciji. Umjetnost i kultura, pa i civilizacija, vide se kao beskrajni lavirinti u kojima se nagomilavaju spisi, knjige, predmeti, slike, sjećanja i tragovi istorije”, rekao je otvarajući izložbu upravnik galerije mr Milun Lutovac.

U katalogu izložbe akademik Pavle Pejović zapisao je da je iza Gogine opčinjenosti ženom kao motivom sakriven “promišljen i doživljen odnos prema više slojeva” koji se podrazumijevaju u ozbiljnom stvaralačkom procesu.

“Reflektujući se preko čulnog, sa utemeljenjem u duhovnom, on istovremeno sjedinjuje i svoj odnos prema egzistencijalnom. On zna da umjetnik kao osjetljivo i ranjivo biće bolje od drugih prepoznaje i osjeća sve vibracije kojima smo u ovom surovom svijetu i životu stalno izloženi. Njegova ostvarenja ubjedljiva su svjedočanstva o vremenu u kojem živimo, ali i pošten odnos prema sebi samom u tom vremenu”, zapisao je Pejović.

Bonus video: