"Zašto naših šefova nema u optužnici"

Svjedok je kazao da su zatvorenici sprovedeni do Disciplinskog odjeljenja bez upotrebe sile i da ih niko nije maltretirao
107 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 05.05.2017. 06:24h

Okrivljeni zatvorski stražar Predraga Radulovića pitao je juče u danilovgradskom sudu - zašto i njihovi šefovi nijesu obuhvaćeni optužnicom za mučenje zatvorenika 14. januara 2015.

Sutkinja Sonja Keković, međutim, nije dozvolila da svjedok kaže nešto o tome, objašnjavajući da njegov nekadašnji šef Igor Roganović ne može odgovoriti na to pitanje.

Isti svjedok je u nastavku suđenja potvrdio da je Raduloviću tog dana naredio da stražari na glavnoj kapiji, dok je ulazilo pojačanje u spuški zatvor.

Roganović - šef smjene u Zavodu za izvršenje krvičnih sankcija kazao je da nakon opšte tuče stražara i zatvorenika niko od povrijeđenih policajaca nije ulazio u Disciplinsko odjeljenje, gdje su bili smješteni osuđenici.

“Niko ne smije i nije smio da ulazi u Disciplinsko odjeljenje bez dozvole nadređenih“, odgovorio je Roganović na pitanje braniteljke dijela optuženih službenika, advokatice Snežane Mićanović.

Kazao je da su zatvorenici sprovedeni do tog odjeljenja bez upotrebe sile i da niko, koliko je njemu poznato, nije maltretirao osuđenike.

Njegovu priču ponovio je i drugi svjedok - načelnik u spuškom zatvoru Zoran Maraš.

Sutkinja Keković zakazala je nastavak pretresa za 9. jun, kada će salušati sudskog vještaka medicine Draganu Čukić.

Nikčević, Radulović, Bošković, Božo Duborija, Igor Vojinović, Mirko Vučelić, Mirko Rakočević, Vojimir Dragić, Predrag Đuretić i Dragoje Kasalica optuženi su da su sredinom januara 2015. godine mučili deset osuđenika.

Na teret im se stavlja da su mučili tadašnje robijaše Srđana Vujovića, Luku Lučića, Petra Damjanovića, Branislava Lekića, Željka Lakušića, Dejana Parađinu, Gorana Demića, Mirka Kontića, Vladimira Zindovića i Milivoja Spasojevića.

Zatvorski čuvari i robijaši obračunali su se u januaru prošle godine ispred paviljona B Kazneno popravnog doma.

Tužilaštvo je nedugo nakon incidenta podiglo optužnicu protiv devet zatvorenika, kojima je na teret stavljeno krivično djelo -napad na službeno lice.

Osuđeni su na ukupno 35 godina zatvora.

Bonus video: