Odloženo ročište za "državni udar", advokati još nijesu upoznati sa spisima

Novo ročište zakazano je za 24. maj u devet časova
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2017. 17:41h

Vijeće kojim predsjedava sudija Dragoje Jović, u podgoričkom Višem sudu, odložilo je za 24. maj ročište za povrđivanje optužnice okrivljenima za pokušaj terorizma 16. oktobra prošle godine.

Sudija je kazao da nema uslova da se ročište održi jer su u sudu stigli zahtjevi branilaca okrivljenih za kopiranje spisa predmeta, jer se nisu upoznali sa sadržinom dokaza.

“Obiman je materijal u 27 registratora i nije bilo moguće da se kopiraju spisi. Pojedini branioci su tek prije četiri dana podnijeli zahtjeve, iako je optužnica ranije podignuta”, istakao je Jović.

Braniocima je najavio da u ponedeljak 8. maja u sudu mogu da preuzmu kopirane spise i skenirane dokaze. Prvobitno je odredio da se ročište održi 19. maja. Zajednički predlog odbrane u sudnici saopštio je advokat Goran Rodić, kojim je traženo da se braniocima dozvoli još sedam dana da se bolje upoznaju sa spisima predmeta. Vijeće sudije Jovića je prihvatilo predlog odbrane, a novo ročište zakazano je za 24. maj u devet časova.

Sudija je konstatovao da na ročište nijesu došli okrivljeni Andrija Mandić i Milan Knežević

Sudija je pojasnio da okrivljenom Andriji Mandiću nije mogao da se uruči sudski poziv. On je pojasnio da je sudski dostavljač ostavio na kapiji kuće obavještenje za Mandića, iz kojeg se može izvesti zaključak da je dostava sudskog poziva uredno izvršena.

“Sudski dostavljač je prvog dana ostavio obavještenje okrivljenom Mandiću da se sledećeg dana nađe na adresi radi uručenja poziva. On je uradio onako kako je to propisano ostavljajući poziv, jer nije bilo moguće doći do vrata kuće ili stana zbog prisustva kućnih ljubimaca”, naveo je sudija Jović.

Okrivljenim Šišmakovu i Popovu nisu ni poslati sudski pozivi, jer se nalaze u inostranstvu na nepoznatoj adresi, tako da nisu ni pozvani, dok su omaškom sudski pozivi poslati okrivljenim Ristiću i Jovanoviću, i čiji se dolazak na ročište ne čini izvjesnim, posle odluke pravosudnih organa Srbije, koji su odbili kao neosnovane molbe Ministarstva pravde Crne Gore, za njihovo izručenje.

Optužnica kao pjesma Matije Bećkovića: “Reče mi jedan čoek”

Advokat Miroje Jovanović, branilac Andrije Mandića kazao je da mu ova optužnica više podsjeća na pjesmu Matije Bećkovića: “Reče mi jedan čoek”.

“Preporučio bih ovima koji su pisali optužnicu da uzmu lektora. Ona je prije svega gramatički neispravna i puna slovnih grešaka. Rečenice su van konteksta. Optužnica je takođe kao u onoj pjesmi Matije Bećkovića: “Reče mi jedan čoek”. Dakle bez dokaza. Međutim, sudski spis je obiman, koji je specijalni tužilac krio od odbrane šest mjeseci o čemu postoje službene bjeleške. Na strani suda su tehnički razlozi što braniocima blagovremeno spsi koji su nam potrebni, nisu skrenirani. Ukoliko zaista dobijemo spise kao što je sud naveo u narednih nekoliko dana, mi ćemo biti u mogućnosti da sa pravne strane, jednim skromnim podneskom možda jedno stotinjak strana za početak, u cjelosti osporimo ono što se naziva optužnica takozvani “državni udar”, kazao je advokat Jovanović.

Nije želio da se izjasni zbog čega okrivljeni Mandić nije došao na ročište, dodajući da njegovo prisustvo nije obavezno.

“Nema zakonske obaveze, čak ni za advokate da dođu na ovim pripremnim ročištima”, pojasnio je Jovanović.

Advokat Milan Petrović, branilac okrivljenog Bratislava Dikića kazao je da je odbrana zamolila sud da im omogući adekvatno vrijeme za pripremu odbrane, odnosno upoznavanje sa svim materijalima.

“To je bio jedinstveni zahtjev odbrane, jer smo trebali da osporimo određene dokaze i da iznesemo nove predloge, onih dokaza za koje smatramo da nam idu u korist, odnosno našim branjenicima. Kako za to nije postojalo objektivne mogućnosti da održimo ročište, sud je udovoljio našem zahtjevu. U dodatnom vremenu koje smo od suda dobili, razgledaćemo spise predmeta i pripremiti se za ročište 24. maja”, kazao je Dikićev branilac.

U optužnici Specijalnog tužilaštva piše da je 14 osoba činilo grupu formiranu radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja crnogorske vlasti, proglašenja izborne pobjede Demokratskog fronta i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO Alijansi.

Prema tom dokumentu, akcija je trebalo da počne u izbornoj noći 16. oktobra 2016. godine.

Kao organizatori grupe označeni su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, a kao članovi opozicionari Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Bratislav R. Dikić, Predrag S. Bogićević, Nemanja M. Ristić, Miloš G. Jovanović, Srboljub T. Đorđević, Kristina R. Hristić, Branka J. Milić, Milan Ž. Dušić, Dragan M. Maksić, Mihailo M. Čađenović...

U optužnici, između ostalog, piše da je Šišmakov od sadašnjeg svjedoka saradnika Saše Sinđelića na sastanku tražio da pronađe osobu koja zna da koristi vatreno oružje i koja će u Podgorici ubiti tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.

Objašnjava se da je taj plan izložen nakon što je propao prvobitni o nasilnom preuzimanju vlasti i hapšenju Đukanovića, odnosno nakon što je Mirko Paja Velimirović sve detalje plana otkrio crnogorskoj policiji.

Galerija

Bonus video: