BUDVANINU OSUMNJIČENOM ZA UBISTVO U SRBIJI PRAVILI LAŽNA DOKUMENTA

Krali identitete da umaknu policiji

U krivičnoj prijavi srpskog MUP-a piše da je Rafailović za dokumenta platio 8.000 eura i da ih je avgusta 2015. godine preuzeo u policijskoj stanici Savski venac
681 pregleda 0 komentar(a)
Vaslilije Rafailović
Vaslilije Rafailović
Ažurirano: 05.05.2017. 05:26h

Budvanin Vasilije Rafailović krajem 2015. godine kretao se pod lažnim imenom Miloš Miljković, a biometrijska dokumenta na to ime napravila mu je kriminalna grupa iz Srbije na čijem je čelu Darko Karaičić.

To piše u krivičnoj prijavi srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, podnijetoj 22. marta tamošnjem Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv šest osoba.

Rafailović - osumnjičen za ubistvo Đorđa Borete i Dragana Zečevića u Bečićima 7. decembra 2016. godine, u tim spisima pominje se kao jedna od osoba kojoj je kriminalna grupa za novčanu nadoknadu napravila lažna lična, pa originalna biometrijska dokumenta.

Karaičićeva grupa je uhapšena krajem marta u Srbiji.

Srpska policija detaljno opisuje kretanje i susrete Budvanina sa članovima okrivljene grupe uoči, tokom i nakon izadavanja lažnih dokumenata.

U krivičnoj prijavi objašnjava se da je Karaičić koordinirao pribavljanjem lažnih podataka, izradom lažnih ličnih karata i zainteresovanima organizovao dobijanje biometrijskih dokumenata po cijeni od osam do 16.000 eura, u zavisnosti od vrste i načina dobijanja biometrijskih ličnih karti i putnih isprava sa lažnim podacima...

Piše da su Rafailoviću lažnu ličnu kartu završili u periodu od 11. januara do 14. avgusta 2015. godine, tako što su na staru ličnu kartu Miloša Miljkovića stavili njegovu fotografiju.

Istovremeno su mu izradili i falsifikovano rješenje o nasljedstvu stana: “Što je upotrijebljeno prilikom izdavanja biometrijskih dokumenata sa lažnim podacima učiniocu krivičnog djela Vasiliju Rafailoviću”.

Navodi se da je osumnjičeni Branko Simić postigao dogovor da Budvaninu za 8.000 eura omogući dobijanje biometrijskih dokumenata sa lažnim, odnosno novim podacima.

Rafailović mu je na ime kapare dao 3.000 eura i fotografiju...

Srpski policajci konstatuju da je njihov osumnjičeni kolega - Šišmić ponovo u informacionom sistemu MUP-a provjerio da su podaci Miljkovića podobni za “krađu identiteta”, pa je Budvaninu napravljena lična karta i falsifikovano rješenje o nasljedstvu stana u Beogradu...

Tada su, piše, Simiću dali zadatak da obezbijedi dolazak Rafailovića i predaju lažnih isprava u Policijskoj stanici Savski venac...

Navodi se da je po njegovom nalogu Rafailović 9. avgusta 2015. godine doputovao u Užice...

Dva dana kasnije, nakon što je javljeno “da je sve spremno”, on i Novaković došli su u Beograd...

“Nakon čega je u 18:01 časova, Rafailović u PS Savski venac podnio zahtjev za izdavanje biometrijskih dokumenta, kojom prilikom je Rafailović, pored predaje falsifikovanih dokumenata sa podacima Miloša Miljkovića, na uređaju za identifikaciju ostavio otisak srednjeg prstva desne i lijeve ruke, a potom se zajedno sa Novakovićem vratio u Užice”, stoji u krivičnoj prijavi.

Piše da je već 12. avgusta službenica MUP-a obavijestila da su dokumenta gotova, koja je Budvanin dva dana kasnije podigao u stanici Savski venac.

“Vratili su se u Užice, gdje mu je (Simiću) Rafailović... isplatio ostatak novca u iznosu od 5.000 eura”...

Kriminalna grupa

U krivičnoj prijavi piše da je vođa grupe - Užičanin Darko Karaičić (34) sedam puta osuđivan.

Srpski mediji označavaju ga jednim od vođa užičkog klana pljačkaške bande Pink Panter i pišu da je najuticajnijim pripadnicima srpskog i crnogorskog podzemlja obezbjeđivao originalna biometrijska dokumenta na lažna imena.

Navodi se da su osumnjičeni Mladen Novaković i Branko Simić bili zaduženi da pronalaze zainteresovane koji za novčanu naknadu žele da pribave biometrijska dokumenta sa lažnim podacima...

Kao ostali članovi grupe navode se Rajko Šimšić (34) policajac iz Užica, raspoređen u Odsjeku za suzbijanje opšteg kriminaliteta, Beograđanin Bojan Jovanović (42) zaposlen u Odsjeku za lična stanja građana i vođenje matičnih knjiga Opštine Surčin i Dmitar Vojinović (53) iz Premćana i Vladimir Jakić (41) iz Šavnika.

Trofej

Rafailović i Ratko Vušović osumnjičeni su za pucnjavu u bečićkom lokalu Trofej, kada je ubijen Đorđe Boreta i Dragan Zečević, slučajna žrtva u toj likvidaciji.

Oni su još u bjekstvu.

Policija je ranije uhapsila Miljana Bulatovića iz Niša i državljanina Bosne i Hercegovine Vladimira Šmanju koje terete za pomaganje u zločinu.

U tužilačkim spisima piše da su Bulatović i Šmanj ubicama obezbijedili garažu za skrivanje predmeta upotrijebljenih u ubistvu.

Prema policijskim informacijama, Rafailović i Vušović pripadnici su kavačkog kriminalnog klana, a ubistvo Đorđa Borete njima je navodno plaćeno drogom.

Vušović je ranije hapšen zbog razbojništva, kada je pod prijetnjom oružjem oteo pazar iz jedne od bud vanskih prodavnica.

Prijavio se za Legiju stranaca, ali je odbijen.

Vasilije se godinama bavio ugostiteljskim biznisom - bio je zakupac kupališta u mjestu Rafailovići, ali je u medijima češće pominjam u kontekstu kriminalnih obračuna.

Rafailović se prethodne godine intenzivno družio sa Miljanom Bulatovićem i bio je u izuzetno dobrim odnosima sa nedavno ubijenim Miroslavom Mikijem Ćetkovicem.

Kriminalna grupa ima veoma razvijenu bezbjednosnu kulturu

“Dosadašnjom primjenom mjera tajnog praćenja i snimanja potvrđena su saznanja da članovi ove organizovane kriminalne grupe imaju razvijenu bezbjednosnu kulturu, djeluju konspirativno i diskretno, međusobnu komunikaciju vrše neposredno međusobnim kontaktima i sastancima na otvorenom prostoru, tako što prethodno telefonskim putem ugovore tajno mjesto na kome će se sastati, kao i vrijeme sastanka na kojima razmjenjuju informacije i zadatke”, piše u krivičnoj prijavi srpske policije.

Navodi se da je sudija za prethodni postupak uvažio zahtjev Tužilaštva za organizovani kriminal i odobrio im da tajno prate i snimaju Darka Karaičića na javnim mjestima i otvorenom prostoru na teritoriji Beograda i Užica “radi otkrivanja njegovih kontakata i komunikacija”.

Uz lažni identitet “dobio” status estradnog muzičara

U zahtjevu za izdavanje dokumenata na tuđe ime, Vasilije Rafailović je napisao da je estradni muzičar.

Podaci o zanimanju prenijeti su zbog zanimanja osobe čiji je identitet ukraden.

Rafailović je sa pravim pasošem osam puta od jula do docembra 2015. godine ulazio u Srbiju. Gotovo istovremeno - od 16. septembra do 28. novembra, koristio je i falš pasoš.

Sa dokumentima izdatim na ime Miloš Miljković najčšće je prelazio granicu na Horgošu.

Sa lažnim dokumentima više puta prelazio granicu Srbije

U dokumentu policije Srbije piše da su njihovi službenici provjerom informacionog sistema MUP-a utvrdili da je Vasilije Rafilović 14. avgusta 2015. godine iz Crne Gore ušao u Srbiju, u 4:13 časova: “O čemu je odštampan izvještaj o prelasku državne granice”.

Navodi se da su policijski službenici Unutrašnje kontrole provjerom u informacionom sistemu utvrdili da je Rafailović, koristeći biometrijsku putnu ispravu na ime Miloša Miljkovića, više puta prelazio državnu granicu Republike Srbije.

Potvrđeno da su isti otisci “Miljkovića” i Rafailovića

U krivičnoj prijavi piše da je 22. oktobra 2015. godine, Nacionalno-kriminalistički centar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije dostavio je daktiloskopski nalaz u kojem je navedeno da je otisak prsta sa izvoda iz biomentrisjke lične karte na ime Miloša Miljkovića identičan sa otiskom kažiprsta desne ruke Vasilija Rafailovića.

Preporučujemo za Vas