Španac Espinoza će biti predsjednik 23 godine

Espinoza je bio jedini kandidat za predsjednika, a dobio je jednogasnu podršku delegata Kongresa. On je predsjednik EKF-a od 1998. godine
0 komentar(a)
Antonio Espinoza, Foto: YouTube
Antonio Espinoza, Foto: YouTube
Ažurirano: 04.05.2017. 12:50h

Španac Antonio Espinoza i naredne četiri godine biće na čelu Evropske karate federacije (EKF), odlučeno je na Kongresu te asocijacije u Izmitu.

Izmit, glavni grad turske provinicije Kočaeli, domaćin je 52. seniorskog prvenstva Evrope u karateu. Crnu Goru predstavlja 17 karatista.

Espinoza je bio jedini kandidat, a dobio je jednogasnu podršku delegata Kongresa.

On je na toj funkciji od 1998. godine.

Kongres je jednoglasno izabrao i novi Izvršni odbor, u koji su imenovana i tri predstavnika saveza članica Balkanske karate federacije – Stjepan Čelan (Hrvatska), Slavoljub Piper (Srbija) i Esat Delihasan (Turska).

Na Kongresu su određeni domaćini seniorskih, kao i šampionata Evrope u konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora.

Domaćin narednog seniorskog šampionata, maja 2018. godine, biće Novi Sad, godinu kasnije najbolje karatiste Evrope ugostiće Madrid, a 2020. godine azerbejdžanska prijestonica, Baku.

Domaćin šampionata Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore naredne godine biće Soči, 2019. prvenstvo će biti održano u Kopenhagenu, a godinu kasnije u Budimpešti.

Na Kongresu je odlučeno da se Regionalno prvenstvo Evrope ukine i da je predstojeće takmičenje, koje će u junu biti održano u Prištini, biti ujedno i posljednje.

Delegati Kongresa upoznati su da je EKF potpisao ugovor sa Evropskom studentskom asocijacijom, odnosno protokol o organizaciji Studentskih evropskih prvenstava.

Protokolom je precizirano da nijedan takmičar ili trener ne smije nastupiti na tom takmičenju bez dozvole nacionalnih saveza, kao i da pravo nastupa imaju samo registrovani karatisti u nacionalnim karate asocijacijama.

Kongresu su prisustvovala 42 delegata, a crnogorski Savez predstavljao je potpredsjednik Vladimir Joković.

“Kongres je bio prilika da sa predstavnicima saveza država regiona razmjenimo iskustva u interesu razvoja i još veće popularizacije karate na prostorima Balkana”, kazao je Joković.

Bonus video: