KORISNI SAVJETI

Zubi – bez problema u trudnoći

Za umirivanje desni preporučuje se ispiranje usta čajem od žalfije i to nekoliko puta dnevno
374 pregleda 0 komentar(a)
Zubi
Zubi
Ažurirano: 04.05.2017. 17:14h

Poznato je da zbog povećanog djelovanja hormona u trudnoći postoji povećana sklonost upalama zubnog mesa. Ono je obično lagano natečeno i crveno, a najčešće jako osjetljivo.

Nedovoljna njega usne šupljine dovodi do skupljanja kamenca koji se lijepi za zub i stvara naslage koje su odlična podloga za razvoj bakterija. Razvoju karijesa pogoduje i pojačana kiselost sline u trudnoći, uzrokovana ponekad i čestim povraćanjem i promjenom hrane.

Da bi se u trudnoći spriječilo nastajanje karijesa, potrebno je obratiti pažnju na ispravnu oralnu higijenu. Zato trudnice nakon povraćanja obavezno trebaju isprati usta vodom, jer kiselina iz stomaka nagriza zubnu gleđ.

Pored četke i paste za zube potrebno je redovno upotrebljavati konac za zube. Odlične rezultate pokazuje i upotreba zubnog tuša.

Za umirivanje desni preporučuje se ispiranje usta čajem od žalfije i to nekoliko puta dnevno.

Poželjno je na početku trudnoće odstraniti zubni kamenac, a stomatologu na pregled obavezno otići bar jednom u toku trudnoće.

Posebnu pažnju treba posvetiti pravilnoj ishrani. Nepravilna i jednolična ishrana kojom se ne unose dovoljne količine i omjeri bjelančevina, ugljenih hidrata, masti, kalcijuma, fosfora, gvožđa i drugih neophodnih materija može uzrokovati mineralizaciju mliječnih zuba kod bebe.

Zato ljekari često trudnicama savjetuju uzimanje tabletica fluora koje se tope u ustima, a koriste za zaštitu zuba, prenosi bebeimame.ba.

Preporučujemo za Vas