Vremeplov: Vlasti bi da uređuju medije

U iscrpnom izvještaju, u dijelu posvećenom stanju u Crnoj Gori, kaže se da crnogorski Ustav garantuje slobodu štampe, ali da je "poznato da vlasti u praksi ograničavaju slobodu štampe i miješaju se u rad medija"
0 komentar(a)
Novine, mediji, Foto: Pixabay.com
Novine, mediji, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 04.05.2017. 08:29h

U Crnoj Gori postoji djelimično slobodno novinarstvo, a od 195 zemalja, Crna Gora se po slobodi medija nalazi na 80. mjestu - pokazalo je istraživanje američke organizacije za širenje sloboda i demokratije "Fridom haus".

U iscrpnom izvještaju, u dijelu posvećenom stanju u Crnoj Gori, kaže se da crnogorski Ustav garantuje slobodu štampe, ali da je "poznato da vlasti u praksi ograničavaju slobodu štampe i miješaju se u rad medija".

Kazna za klevetu je 18.400 dolara, a česti slučajevi tuž bi protiv novinara prijete da ohrabre autocenzuru, piše u izvještaju.

Autori te analize istakli su da je parlament dva puta odbacio imenovanja NVO za članove Savjeta RTCG, zbog čega su posmatrači spekulisali da parlament želi da utiče na Savjet.

Ocjenjuje se da su mediji aktivni i izražavaju različite stavove. Nema direktne cenzure, iako su neki vladini potezi 2006. nagovijestili da zvaničnici pokušavaju da zadrže umjereni nivo kontrole nad velikim nacionalnim medijima, dodaje se u Izvještaju.

Bonus video: