Promocije Ivane Dimić i pjesnika Marka Tomaša

Promocije su juče imali ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade Ivana Dimić i hrvatski pjesnik mlađe genearcije Marko Tomaš
0 komentar(a)
Sajam knjiga, Podgorica, Foto: Sajam knjiga
Sajam knjiga, Podgorica, Foto: Sajam knjiga
Ažurirano: 04.05.2017. 07:55h

U okviru Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, sajamskoj publici juče je svoje aktivnosti na polju promocije obrazovanja odraslih predstavio Centar za stručno obrazovanje.

Predstavnici Centra upoznali su prisutne sa novitetima u implementaciji projekta EPALE (Evropska elektronska platforma za učenje odraslih) koji se već dvije godine zaredom implementira u Crnoj Gori.

Kroz implementaciju platforme EMPALE u Crnoj Gori, Centar za stručno obrazovanje ima za cilj da promoviše sam projekat obrazovanja odraslih u Crnoj Gori. Vođa projekta Duško Rajković istakao je da se u Crnoj Gori u posljednje vrijeme dosta radi na pitanju obrazovanja odraslih, a da je sadašnji projekat Centra za stručno obrazovanje poboljšavanje umreženosti i protoka informacija između različitih institucija koje su uključene u ovaj projekat.

Ljiljana Garić, trener Centra za stručno obrazovanje, istakla je da promocija projekta EPALE predstavlja značajan mehanizam afirmacije obrazovanja u svojim brojnim aspektima, poput formalnog i neformalnog obrazovanja.

EPALE je platforma namjenjena, prije svega, akterima kreiranja i sprovođenja politike obrazovanja odraslih, nastavnicima, trenerima, instruktorima, akademskim profesorima i stručnjacima koji rade u oblasti obrazovanja odraslih.

Predstavnici Centra predstavili su i svoje publikacije i andragoške priručnike.

Gimanzija “Slobodan Škerović” predstavila je svoju obrazovnu djelatnost. Ukazano je na istorijat ove škole, jedne od najstarijih obazovnih institucija u Crnoj Gori, te su predstavljene i različite obrazovne inovacije i savremeni didaktički pristupi srednjoškolskom obrazovanju. U okviru predstavljanja podgoričke Gimanizije na Sajmu obrazovanja emitovan je i dokumentarni film snimljen povodom stodesetogodišnjice ove srednje škole. Poslije Gimnazije, svoje aktivnosti na polju obrazovanja i edukacije učenika predstavila je i Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” iz Podgorice pod motom “Znanje je moć”.

Promocije u drugom dijelu sajamskog dana imali su Dejan Lučić, ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade Ivana Dimić, koja je i otvorila sajam, te hrvatski pjesnik mlađe generacije Marko Tomaš.

Zemlja gost ovogodišnjeg sajma, Rumunija, priredila je juče izložbu narodne nošnje, a Nada Vojinović izložbu fotografija.

Bonus video: