Baošić se uplašio od Kosaća, iako je bio nenaoružan

“Ako nije bilo napada od strane oštećenog, kod okrivljenog bi došlo do smanjene uračunljivosti, ali ne bitne”, tvrdi Milić...
244 pregleda 0 komentar(a)
Dragoje Baošić, Foto: Savo Prelević
Dragoje Baošić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.05.2017. 07:59h

Saslušanjem članova komisije vještaka juče je u Višem sudu u Podgorici pred krivičnim vijećem kojim predsjedava sudija Vesna Moštrokol, nastavljeno suđenje Dragoju Baošiću, optuženom za ubistvo Jovana Kosaća u diskoteci "Kaza" u Igalu.

Sudija je za sedmi jun zakazala davanje završnih riječi tužioca, punomoćnika oštećenog i odbrane.

Odgovarajući na pitanja zastupnice optužnice tužiteljke Lepe Medenice, predstavnik komisije vještaka prof. dr Stanko Milić je pojasnio da je bez obzira na to što je okrivljeni imao oružje u ruci zbog subjektivnog osjećaja da je oštećeni jači od njega, te da je po njegovoj priči, krenuo ka njemu u namjeri da ga napadne kod istog storilo strah jakog inteziteta.

"Mi smo u nalazu stavili dvije verzije događaja. Prema prvoj verziji, Baošić koji je bio naoružan, je ispričao da je Kosać, koji je fizički jači od njega, krenuo da ga napadne. U tom slučaju on je bio u stanju afektnog straha ili takozvanom patološkom afektu što je bitno umanjilo njegovo stanje rasuđivanja", kazao je dr Milić.

Zastupnik porodice oštećenog Jovana Kosaća, advokat Ljubiša Novaković zatražio je od vještaka da se izjasni i od drugoj verziji.

"U drugoj varijanti u kojoj nije bilo napada od strane oštćenog, odnosno konfliktne situacije, kod okrivljenog bi došlo do smanjenje uračunljivosti, ali ne bitne. Okrivljeni je po svojim karakternim osobinama emocijonalno nestabilna ličnost i u ovoj drugoj verziji događaja imao bi afekat straha srednjeg inteziteta", pojasnio je Milić.

Nalazu vještaka prigovorila je tužilac Mednica koja je kazala da u dosadašnjoj sudskoj praksi gdje su se isti vještaci izjašnjavali u ovakvim i sličnim situacijama je isticano da ne postoji pataološki afekat. Vještak Milić je kazao da je svaka osoba drugačija i drugačije reguje u istim situacijama.

Odgovarajući na pitanje advokata Srđana Lješkovića, branioca drugooptuženog Dragana Bigovića, optužen za pomaganje počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela, vještak dr Željko Golubović, psihijatar je saopštio da poremećaj svjesti kod osobe može nastati u slučaju teškog pijanstva, korišćenja psihoaktvinih supstanci, kao i kod teški povreda glave.

"Iz spisa predmeta proizilazi da je Bigović nakon kritične situacije vozio motor kojim se odvezao kući što ukazuje da nije bio u teškom stanju akoholne intoksikacije" objasnio je Golubović.

U nalazu je komisija vještaka navela da sposobnost shvatanja značaja djela i mogućnost upravljanja svojim postupcima okrivljenog u vrijeme izvršenja krivičnog djela u navedenoj deliktnoj situaciji su bili bitno smanjeni.

"Krivično djelo je psihopatološki motivisano afektom straha jakog inteziteta. U okolnostima deliktne situacije kako je opisuje okrivljeni Dragoje Baošić i pojedini svjedoci, sa provokativnim ponašanjem oštećenog Kosaća, koja je praćena i prijetećim fizičkim nasiljem prema okrivljenom, u vrijeme izvršenja krivičnog djela, cijenimo da se okrivljeni u datim okolnostima nalazio u stanju afekta straha jakog inteziteta koji odgovara stanju patološkog afekta koji se prema pravnoj terminologiji kvalifikuje kao privremena duševna poremećenost. U okolnostima koje opisuju pojedini svjedoci, a koji negiraju provokativno ponašanje Kosaća sa fizičkim nasiljem, a time se eliminiše neposredna životna ugroženost okrivljenog u deliktnoj situaciji, u ovim okolnostima cijenimo da je afekat straha kod okrivljenog u deliktnoj situaciji bio na nivou srednjeg inteziteta. Sposobnost shvatanja značaja djela i mogućnost upravljanja svojim sposobnostima su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili smanjeni ali ne bitno. Međutim, utvrđivanje ovih materijalnih dokaza je izvan kompetencije vještaka”, navodi se u nalazu vještaka medicinske struke koji potpisuju prof. dr Sranko Milić, neuropsihijatar, dr Željko Golubović, psihijatar i Branka Stepanović Ilić, psiholog.

Prema navodima optužnice, Dragoje Baošić je 14. septembra 2014. oko 01,30 časova u Igalu u diskoteci “Kaza”, sa umišljajem ubio Jovana Kosaća. Po ulasku u diskoteku, a nakon fizičkog kontakta između Kosaća i Milana Bigovića, koji se nalazio u društvu Baošića, okrivljeni Dragoje Baošić je prišao Jovanu Kosaću i u njegovom pravcu iz pištolja, ispalio bviše metaka koji su ga pogodili. U tom trenutku, Kosać se nalazio u stojećem položaju. Nakon što je pao na pod, prema navodima optužnice, Baošić je nastavio da puca, pogodivši ga u grudi i stomak. Nakon toga Baošićje pobjegao, čime je izvršio krivično djelo “ubistvo”.

Dragan Bigović je optužen da je počinio krivično djelo “pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela”, odnosno da je 14. septembra oko 02,30 časova pomogao Baošiću da ne bude otkriven, tako što je zaustavio vozilo BMW i vozaču naložio da okrivljenog preveze u mjesto Baošići.

Bonus video: