SJUTRA POČINJE EVROPSKO PRVENSTVO U KARATEU

Crna Gora ima kvalitet za medalju

Crnu Goru će predstavljati 17 karatista, koji će se nadmetati u katama i borbama, pojedinačno i ekipno, u muškoj i ženskoj konkurenciji.
0 komentar(a)
Slavenko Bajić, Foto: Boris Pejović
Slavenko Bajić, Foto: Boris Pejović
04.04.2019. 22:17h

Crnogorski karate ima kvalitet za medalju i to će potvrditi i na Evropskom prvenstvu u Turskoj, smatra selektorski trio karate reprezentacije Crne Gore.

Izmit, glavni grad turske provinicije Kočaeli, od četvrtka do nedjelje biće domaćin 52. seniorskog prvenstva Evrope u karateu. 

Crnu Goru će predstavljati 17 karatista, koji će se nadmetati u katama i borbama, pojedinačno i ekipno, u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

Selektor muškog tima u borbama, Slavenko Bajić, kazao je da očekuje jaku konkurenciju, navodeći da će šampionat u Izmitu biti jedan od najjačih posljednjih godina.

On je naglasio da je zdrastveni bilten dobar i da u ekipi nema povrijeđenih takmičara.

“Svi su spremni i jedva čekaju start šampionata. Nezahvalno je prognozirati, ali najviše očekujem od onih koji su i najviše pokazali u pripremnom periodu. Prije svih od Nenada Dulovića, a u kontinuitetu osvajanja medaja je i Mario Hodžić. To su takmičari koji imaju 18, odnosno 19 godina i oni su budućnost crnogorskog karatea”, rekao je Bajić agenciji MINA.

On je kazao da od Vladimira Jovića očekuje da potvrdi kvalitet, navodeći da se takmičar Omladinca nedavno vratio poslije dužeg odsustva od povrede.

“Za njega je najbitnije da pruži svoj maksimum i predstavi se u najboljem svjetlu. Od njega u budućnosti puno očekujemo, ali vjerujem da i na ovom šampionatu, uz malo sreće na žrijebu, može ostvariti dobar rezultat. Dobar nastup očekujem i od najiskusnijih, Almira Cecunjanina i Filipa Vujadinovića. Vjerujem da svi oni mogu mnogo, a da li će doći do medalje zavisiće i od žrijeba i trenutne inspiracije”, kazao je Bajić.

On je, govoreći o ekipnom nastupu, rekao da je tim spoj mladosti i iskustva i da ima kvalitet, navodeći da očekuje da će kao i u Lincu i Čačku pokazati veliku želju i borbenost.

Selektor ženskog ima u borbama Žarko Raković kazao je da su djevojke spremne i da svaka od njih ima kvalitet za medalju.

“Naporno smo trenirali i odradili ono što je bilo do nas. Djevojke su spremne i svaka od njih može osvojiti medalju. Sa nestrljenjem čekamo žrijeb i nadam se da ćemo imati sreće. Uložili smo puno truda i prolili mnogo znoja. Ne znam da li će to bili dovoljno za medalju, ali sam siguran da će djevojke sve uraditi da do nje dođu”, kazao je Raković.

On vjeruje da djevojke mogu do dobrog plasmana i u ekipnoj konkurenciji.

Selektor u katama Jugoslav Bukilić podsjetio je da Crna Gora poslije dužeg vremena ima dva kvalitetna tima, od kojih se, kako je kazao, u narednom period može mnogo očekivati.

“Napravili sno veliki pomak kada su ekipe u pitanju. To se odrazilo već na Balkanskom prvenstvu, kada je muški tim osvojio prvo zlato, a ženski srebrnu medalju. Imamo dva mlada i kvalitetna sastava, ali i mladost nekada zna da bude otežavajući faktor", kazao je Bukilić.

On je naaglasio da ga brine zdrastveni bilten muškog tima.

"Manje povrede koje su se pojavile posljednjih sedam dana otežavaju nam rad. Siguran sam da će naši takmičari dati svoj makismum i vjerujem da uz dobar žrijeb mogu ostvariti dobar rezultat”,kazao je Bukilić.

On je, komentarišući pojedinačne nastupe, kazao da su Mijat Vojvodić i Biserka Radulović iskusni takmičari sa dosta učešća na velikim takmičenjima. 

"Spremni su, imaju kvalitet, ali i jake konkurentne. Vjerujem da mogu na pravi način reprezentovati državu i uz malo sreće ostvariti dobar plasman”, kazao je Bukilić.

Žrijeb parova na programu je večeras, dok će svi crnogorski takmičari u pojedinačnoj konkurenciji nastupiti u četvrtak.

Za nastupu pojedinačnoj konkurenciji prijavljeni su Nenad Dulović (do 60), Mario Hodžić (do 67), Vladimir Jović (do 75), Filip Vujadinović (do 84), Almir Cecunjanin (preko 84), Ana Drašković (do 55), Jelena Maksimović (do 61), Marina Raković (do 68), Dragana Konjević (preko 68), Mijat Vojvodić i Biserka Radulović.

Za petak planirani su nastupi timova u katama i borbama, dok su za subotu predviđene borbe za medalje u katama i borbama pojedinačno, kao i kod žena u borbama ekipno.

U nedjelju, posljednjeg dana šampionata, za medalje boriće se kata timovi u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i muški timovi u borbama.

Crna Gora od sticanja nezavisnosti ima šest medalja sa šampionata Evrope i sve su bronzane.

Bronzane medalje osvajali su Marina Raković (2012 na Tenerifama, 2013. u Budimpešti i 2015. u Istanbulu), Jelena Maksimović (2014. u Tampreu), Dragana Konjević (2016. u Monpeljeu) i ženski kata tim u sastavu Milena Milačić, Biserka i Tijana Radulović (2007. u Bratislavi).