Stamatović na saslušanju: Čuvao sam državu, ne privatnika

“Stamatović je u potpunosti negirao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret”, kazao je juče advokat Đukanović
513 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Stamatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Stamatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.05.2017. 05:57h

Ministar savjetnik u ambasadi Crne Gore u Belgiji Predrag Stami Stamatović tvrdio je juče da nije oštetio državu kada je pripremio predlog za dodjelu državne pomoći preduzeću Melgonija Primorka.

Nekadašnji savjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra finansija Igora Lukšića juče je saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Stamatović je jedan od osumnjičenih u slučaju Primorka, u kom je navodno kriminalna grupa na čelu sa Nebojšom Boškovićem i Črtomirom Mesaričem državu oštetila za više od 20 miliona eura.

Njegov branilac, advokat Dragoljub Đukanović “Vijestima” je kazao da je Stamatović u potpunosti negirao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

“Nije zadržan, već pušten da se u daljem toku postupka brani sa slobode. Sam se odazvao na poziv tužilaštva. Odgovarao je na pitanja tužioca i pitanja odbrane i iznio cjelokupnu svoju odbranu”, rekao je Đukanović.

Advokat nije želio da odgovori za šta tužilaštvo konkretno sumnjiči Stamatovića, ali ni da li je bivši Lukšićev savjetnik objasnio kako su preduzeću Melgonija primorka odobrene garancije.

U naredbi za sprovođenje istrage u tom predmetu piše da je nezakonitu garanciju za dodjelu državne pomoći sumnjivom privatniku potpisao e tadašnji potpredsjednik Vlade.

Tužilaštvo 15 osoba sumnjiči da su budžet direktno oštetili za više od četiri miliona eura, ali i da je privatniku istvoremeno nezakonito pripala državna imovina vrijedna oko 15.000.000 eura.

U dokumentu tužilaštva, međutim, objašnjava se da je potpredsjednik izvršne vlasti garanciju potpisao na osnovu zaključka tadašnje Vlade, donijetog na osnovu nezakonitog rješenja Komisije za dodjelu državne pomoći.

Navodi se da su predlog koji je iznio na Vladi, Lukšiću pripremili njegov bivši savjetnik, tada šef kabineta Predrag Stamatović i predsjednik i članovi Komisije Mitar Bajčeta, Refik Bojadžić, Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.

Osim Lukšića, svi oni osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja...

Stamatović i Bušković su, piše, preduzimali radnje u ime Ministarstva finansija, a koje nijesu bile u interesu službene dužnosti sačinjavali i potpisivali obrasce za dobijanje državne pomoći, ialco za to nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi.

U naredbi se navodi da je privatnik Bošković preko Črtomira Mesariča od NLB banke dobio novac za navodno oživljavanje kompanije Primorka i isplatu otpremina radnicima koji ostaju bez posla, ali je novac koristio za vraćanje kredita svojih prezaduženih firmi od kojih se ta banka nije mogla naplatiti.

Pojašnjava se da su lažno prikazivali i prikrivali stanje i rezultate u poslovanju Primorke, kako bi dobili državnu pomoć u čemu su im pomogli i državni službenici.

Tužioci Stamatovića sakrili od novinarskih ekipa

Iako su novinarske ekipe juče čekale Stamatovića ispred Specijalnog državnog tužilaštva, njemu je neko iz te institucije dozvolio da zgradu napusti kroz izlaz kroz koji obično izvode uhapšene.

U zgradu SDT-a došao je nešto prije 10 sati, a dvadesetak minuta poslije 12 časova izašao je sa saslušanja. Stamatović nije uhapšen 19. aprila, kada je policija po nalogu Tužilaštva privela 12 osoba, uglavnom državnih funcionera. Tog dana izdat je nalog za njegovo hapšenje, jer je bio u inostranstvu.

Policija mu ipak nije stavila lisice na ruke kada je prije dva dana prešao državnu granicu, već mu je omogućeno da se sam, u pratnji advokata, javi tužiocima.

Bonus video: