Nastavak priče o milionskoj proviziji: Za 5. maj zakazano suđenje o vjetroelektranama

Budvanin i Španac podnijeli tužbu protiv prvih partnera Vlade, tvrdeći da su u tom poslu zakinuti za po dva miliona eura...
74 pregleda 0 komentar(a)
vjetrenjače, Foto: Shutterstock
vjetrenjače, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2017. 15:27h

Postupak oko navodnog duga u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri biće nastavljen 5. maja, u podgoričkom Osnovnom sudu.

Sutkinja Jelena Vulović zakazala je nastavak procesa, nakon što je Viši sud potvrdio njenu odluku da je podgorički Osnovni sud nadležan da sudi u sporu.

Budvanin Vladimir Popović i Španac Carles Collu Palou prije više od četiri godine podnijeli su tužbu protiv prvih partnera Vlade u projektu izgradnje vjetroelektrana firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables.

Tužbu su podnijeli, jer im kako tvrde nije isplaćena provizija od po 2.000.000 eura, za ugovaranje posla.

U spisima predatim uz tužbu pominju se i sumnje u postojanje visoke korupcije u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri.

U podgoričkom sudu je prvih dana februara ove godine konačno počelo pripremno ročište po tužbi Crnogorca i Španca, ali je ubrzo prekinuto, zbog prigovora nadležnosti.

Kako je u međuvremenu firma BWP Montenegro prestala da postoji, sutkinja je odlučila da prekine postupak prema toj firmi.

Prema podacima CRPS, firma BWP Montenegro ugašena je 12. aprila prošle godine, što znači da je bila aktivna godinama dok se čekao početak suđenja.

Punomoćnica Ferse, Milica Savić je nedavno podnijela prigovor nadležnosti, tvrdeći da o tom sporu treba da odlučuje međunarodni sud, jer su kao tuženi ostale samo dvije španske firme, te da sud u Podgorici time gubi nadležnost.

Vulović je, međutim, odlučila da je sud u Podgorici nadležan, jer je posao sklopljen u Crnoj Gori.

Kotorski Osnovni sud se ranije oglasio nenadležnim da sudi u tom sporu, a Crnogorac i Španac su ranije najavili podnošenje krivične prijave, ukoliko se i podgorički sud proglasi nenadležnim.

Bonus video: