NAČISTO NA TV VIJESTI

"I da je bio referendum, Crna Gora bi izlagasala ulazak u NATO"

Gosti Petra Komnenića su: Vladimir Pavićević ( Fakultet političkih nauka Beograd), Milka Tadić Mijović (novinarka), Daliborka Uljarević (CGO), Zlatko Vujović (CEMI)
0 komentar(a)
Načisto
Načisto
Ažurirano: 04.05.2017. 19:54h

Tendencija eskalacije i populizma i nasilja postala je uznemirujuća, ocijenila je izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Tok emisije:

21:14 Mislim da smo imali referendum mi bismo izglasali ulazak u NATO savez, smatra Tadić-Mijović-

21:08 "Crna Gora je značajna geostrateški za Rusiju. Ruski brodovi mogu da uplove samo u Siriju", objašnjava Vujović.

21:00 "Vlasti u Moskvi i Podgorici imali su dosta toga zajedničko zato je sada silina sukoba tako velika", ističe Tadić-Mijović. Ona ukazuje da treba postaviti pitanje ko je na ovom prostoru uopšte i otvorio vrata Rusiji.

20:48 "Interesi na Balkanu su slični kao i u EU, stabilnost, širenje tržišta i mir", ističe Vujović.

20:43 Pavićević podsjeća da nije bilo dekade u postojanju EU gdje nije prognoziran kraj te zajednice. "Evropa tokom decenija, reagujući na krize ima mehanizme kojima se obezbjeđuje da se te krize prevaziđu", ističe on i primjećuje da Evropa prolazi kroz neku vrstu transformacije.

20:38 Uljarević ukazuje da su mir i stabilnost dugo uzimani kao prioritet, a na uštrb vladavine prava, i da je Evropa podržavala stabilokrate, koji su ujedno i diktatori.

20:31 "Nikada Balkan nije bila zaokružena priča. Problem Balkana su katastrofalno kratkoročna rješenja", navodi Tadić-Mijović. Ona navodi da je problem to što ni Evropa više nije ista i da su temelji Evropske unije uzdrmani.

20:24 "Smisao demokratije ne iscrpljuje se na izborima. Nije se prešao prag izborne demokratije u regionu", ističe Pavićević. On podsjeća na Ohridski sporazum iz 2001. godine i navodi da je taj sporazum učvrstio etničke sporove u tom momentu.

20:20 Mislim da je uticaj Albanije predimenzioniran i ne možemo posmatrati probleme kroz pitanje Albanije, smatra Uljarević.

Ona objašnjava da se pitanje nacionalnog i etničkog povlači od strane vođa da bi sebe pretvorili u nezamjenjivu figuru.

20:17 "Rasitnjena opozicija koju doživljavaju na Zapadu kao arhaičnu dovodi do toga da se igra na kartu Đukanovića", ukazuje Tadić-Mijović.

Ona je navela da je očigledno da proces demokratizacije nije doveden do kraja u zemljama regiona.

20:15 "Sad kada je krenuo neki novi talas populizma, modeli od ranije su nestabilni i dolazi do velikih tenzija", ističe Vujović.

20:08 Pavićević smatra da smo svjedoci povratku populističkih politika na ovom prostoru. "Populizam je uvijek signal jačanja nacionalizma", kaže Pavićević. On navodi da je u jednom periodu bilo pokušaja konsolidacije demokratskih institucija u regionu.

"Moja ideja je uvijek ovakva, svako ima pravo da se etnički osjeća kako želi ali mora da se obezbjedi inkluzija", dodaje Pavićević.

20:05 "Mi kao društvo treba da preuzmemo odgovornosti. U svemu ovome ima krivice međunarodne zajednice", smatra Uljarević.

Tema emisije je kriza u regionu.