Nikšić: Tridesetak programa na majskom repertoaru

Stevan Radunović, direktor Državnog ahiva Crne Gore, kazao je da će u sklopu „Nedjelje Arhiva“ od 8. do 12.maja u Nikšiću biti organizovano nekoliko programa, a kao centralni događaj je najavio izložbu dokumenata „Tursko-crnogorski odnosi u XIX i prvoj polovini XX vijeka u arhivskim dokumentima Turske i Crne Gore“
69 pregleda 0 komentar(a)
press klutura Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
press klutura Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.05.2017. 11:59h

Na majskom repertoaru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću naći će se tridesetak programa a pojedini će, prema riječima potpredsjednice Opštine, Sonje Nikčević, biti posvećeni obilježavanju značajnih datuma poput Dana nezavisnosti, 170.godina od štampanja prvog izdanja „Gorskog vijenca“. Kako je kazala Nikčević, na konferenciji za novinare, majski program je raznolik i kvalitetan tako da će ispuniti očekivanja publike.

„U okviru tribine 'Kultopis' gost će biti poznati reditelj i producent Gojko Kastratović, nekadašnji direktor crnogorske Kinoteke i dobitnik Trinaestojusle nagrade. Biće promovisane knjige prof. Adnana Čirgića, ' Crnogorske usmene tužbalice' i Milovana Đukanovića 'Crnogorsko'engleski fudbalski rečnik'“, kazala je Ničević.

Stevan Radunović, direktor Državnog ahiva Crne Gore, kazao je da će u sklopu „Nedjelje Arhiva“ od 8. do 12.maja u Nikšiću biti organizovano nekoliko programa, a kao centralni događaj je najavio izložbu dokumenata „Tursko-crnogorski odnosi u XIX i prvoj polovini XX vijeka u arhivskim dokumentima Turske i Crne Gore“.

„'Nedjelju Arhiva' organizujemo više godina sa ciljem da skrenemo pažnju i ukažemo na značaj institucije, kao i na poslove kojima se bavimo i značaj arhivske građe“, kazao je Radunović.

Kristina Radović je kazala da će u sklopu majskog programa biti prikazana dva filma „Samo jednom se ljubi“ od Rajka Grlića i „Pusta zemlja“ od Gojka Kastratovića, kao i tri predstave – „Škola za ljubavnike“, „U agoniji“ i „Sama je tražila“. Publika će imati priliku i da pogleda izložbe Milene Krivokapić i Jelene Ivanović, kao i da prisustvuje koncertu gudača koji organizuje Muzička škola“Dara Čokorilo“.

Dvije manifestacije će posebno obilježiti majski repertoar – to su dvije decenije postojanja Kulturno kreativnog centra „Akord“ i revija dokumentarnih filmova o rokenrolu u Crnoj Gori i regionu. Kako je kazala Radović „Akord“ će jubilej obilježiti trodnevnim manifestacijama u sklopu kojih će se predstaviti sa šest programa, od kojih su tri premijere pozorišnih predstava, dok će u sklopu pomenute revije biti prikazane i izložbe plakata, ali i organizovani mini koncerti.

Bonus video: