Pregled književne istorije i omaž dobu

“Ogroman i entuzijastičan trud Jevrema Bjelice, po obimu i rasponu interesovanja jedinstven u crnogorskoj publicističkoj rusistici, oplemenjen ljubavlju prema odabranim temama, obnoviće interesovanje za jednu od najvećih svjetskih književnosti i popularizovaće ruske pisce među mladim generacijama"
0 komentar(a)
ogledi o ruskoj književnosti
ogledi o ruskoj književnosti
Ažurirano: 03.05.2017. 07:39h

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica objavio je drugi dio knjige „Ogledi o ruskoj književnosti XX vijeka“, Jevrema Bjelice, čime je zaokružio djela čovjeka koji je u periodu od 1983. do 2009. godine objavio sedam knjiga posvećenih ruskoj književnosti. Objavljene knjige dr Bjelice predstavljaju svojevrsni omaž pregledu istorije ruske književnosti XIX i XX vijeka, ali i omaž jednom dobu. U posljednjoj knjizi nalaze se tekstovi posvećeni poeziji Roberta Roždestvenskog, Jevgenija Jevtušenka, Andreja Voznesenskog, Bele Ahmaduljine, kao i simbolici, revolucionarnom romantizmu i stvarnosti u književnim djelima Maksima Gorkog. Tu su i tekstovi koji govore o stvaralaštvu i iskušenjima Ivana Bunjina, prvog ruskog nobelovca, o rusko američkom opusu Vladimira Nabokova, o poslijeoktobarskoj Rusiji u djelima Andreja Platonova, ratu i miru u Šolohovljevim djelima. Bjelica nije zaboravio ni višeslojnost književnog opusa Mihaila Bulgakova, ratni i poslijeratni Sovjetski Savez kod Katajeva, artizam i aktivni humanizam u djelima Konstantina Paustovskog, kao ni vječitog buntovnika Solženjicina i otadžbinski rat i izgradnju zemlje kod Raspopina.

“Ogroman i entuzijastičan trud Jevrema Bjelice, po obimu i rasponu interesovanja jedinstven u crnogorskoj publicističkoj rusistici, oplemenjen ljubavlju prema odabranim temama, obnoviće interesovanje za jednu od najvećih svjetskih književnosti i popularizovaće ruske pisce među mladim generacijama”, napisala je u predgovoru dr Tatjana Jovović, koja je i priredila izdanje.

Ona je istakla da struktura Bjeličinih tekstova počiva na klasičnom i sveobuhvatnom postupku gdje se prvo daje iscrpan biografski portret pisca koji u pozitivističkom maniru osvjetljava i neke elemente njegovog književnog opusa, zatim geneza stvaralaštva uz opšti pregled djela, a onda se fokus pomjera na pojedinačna ostvarenja i književne probleme.

Ovim posebnim izdanjem Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica daje doprinos u očuvanju vrijednosti književne kritike i afirmisanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore. Urednik izdanja je Maja Malbaški, a glavni urednik Radule Novović.

Jevrem Bjelica (1933-2012) je bio student generacije na slavističkim studijama na Skopskom univerzitetu, 25 godina honorarno je predavao ruski jezik na Univerzitetu Crne Gore. Na Lomonosovu je doktorirao na temu „Sovjetska poezija od sredine pedesetih godina“.

Bonus video: