Bašić: Od igrača tražim da uvijek daju sve od sebe

"Došao sam sa određenim ciljem, mislim da imamo mogućnosti da se, sa dobrom radom i maksimalnim zalaganjem igrača, plasiramo na EP, što do sada Crna Gora nije uspjela da ostvari", rekao je Bašić
83 pregleda 0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: OSCG
Odbojkaši Crne Gore, Foto: OSCG
Ažurirano: 02.05.2017. 19:44h

Novi selektor Veljko Bašić pun optimizma započeo je avanturu na klupi odbojkaša Crne Gore. Šesti selektor u nezavisnoj državi, kome je na početku obraćanja medijima predsjednik OSCG Cvetko Pajković poželio “puno sreće i uspješan rad sa reprezentacijom”, vjeruje da sa našim odbojkašima može da ostvari ono što nije pošlo za rukom nijednom od njegovih prethodnika – da izbori vizu za Evropsko prvenstvo.

"Mislim da Crna Gora ima mogućnost da napravi rezultat koji je predviđen u mom dvogodišnjem ugovoru. Prije toga, imamo zadatke za kraći period, to su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a koliko god će biti teško, vjerujem da možemo da iznenadimo i plasiramo se u drugi krug. Nakon toga je Svjetska liga, u kojoj, to sam se dogovorio sa predsjednikom, treba da izborimo finalni turnir. Ali, naš glavni cilj je sljedeća godina i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Došao sam sa određenim ciljem, mislim da imamo mogućnosti da se, sa dobrom radom i maksimalnim zalaganjem igrača, plasiramo na EP, što do sada Crna Gora nije uspjela da ostvari", rekao je Bašić.

Trener turskog Fenerbahčea (sa kojim je prošle sezone uzeo Kup Turske i bio treći nakon plej-ofa, iako je u ligaškom dio bio prvi), bivši selektor Turske i Tunisa, koji je kao igrač u reprezentaciji velike Jugoslavije upisao preko 200 nastupa, naglasio je koje su stvari važne za njega i njegovu filozofiju odbojke.

"Svi znaju da sam zahtjevan trener, takav sam bio i kao igrač. To znači savršen trening - savršen igrač. Na svakom treningu zahtijevam maksimum od igrača. Drugo, individualno jako puno radim sa igračima, svi to znaju, kako bi igrači napredovali. Ali, i igrači moraju da shvate da sve što rade, rade u interesu reprezentacije. Timski rad je bitan. Ja ću dati šansu svim igračima da napreduju individualno. Najzad, za mene je jako bitno da nikad nema predaje, ekipa mora da bude agresivna, da ide do kraja, i nikad ne smije da predaje nijedan poen, niti set, kamoli meč", dodaje Bašić, čiji će prvi asistent biti Srđan Popović.

Na Bašićevom spisku za pripreme je 20 igrač (Bojan Radović je odustao zbog obaveza na poslu), a vrlo brzo će znati na koga sve ne može da računa za ovogodišnje akcije, pored povratnika Luke Šuljagića (rovit od problema sa povredama ove sezone). Marko Bojić, naime, zbog povrede nije igrao drugi dio sezone, Ivan Ječmenica ima zakazano vjenčanje 20. maja...

Na prozivci je bilo 18 igrača, tehničari Simo Dabović, Miloš Tatar, primači Vojin Ćaćić, Marko Bojić, Božidar Ćuk, Balša Radunović, Marko Vukašinović, Jovan Delić, Slobodan Bojić, srednji blokeri Ječmenica, Blažo Milić, Šuljagić, Luka Babić, korektori Miloš Ćulafić, Aleksandar Minić, Bojan Strugar, te dvojica libera Nikola Lakčević i Ljubomir Popović. Nekoliko dana će kasniti tehničar Rajko Strugar i srednji bloker Gojko Ćuk.

"Počeo sam pripreme ranije nego bilo ko drugi, cilj mi je da prvih sedam dana vidim sve igrače, njihovo fizičko-tehničko stanje, da ih upoznam sa mojom idejom koncepcije ekipe. Razgovarao sam sa Šuljagićem, on je dio dvogodišnjeg projekta, iako znam da na njega ne mogu da računam ove godine. Za njim imam potrebu za sljedeću godinu. Ali, hoću da on od prvog dana bude prisutan u ekipi, da znamo da je tu. Imam određen sistem igre, da svi treba da budu upoznati sa tim".

Pripremajući se za drugu rundu kvalifikacija za SP u Estoniji, od 23. do 30. maja (gdje će osim domaćina, protivnici u grupi D biti i Rusija, Rumunija, Mađarska i Kosovo), i dva turnira treće divizije Svjetske lige, u Bijelom Polju (2 – 4. jun) i Tunisu (9 – 11. jun), gdje će igrati sa Kineskim Tajpehom, Tunisom, Estonijom i Kazahstanom, “crveni” će prvo trenirati u Budvi, gdje će, između 7. i 12. maja, odigrati barem dva meča sa Iranom, koga vodi nesuđeni crnogorski selektor Igor Kolaković, nakon čega će se preseliti u Bijelo Polje, gdje će boraviti do puta u Estoniju...

"Sasvim je normalno da su igrači umorni, nakon završenih sezona. Ja sam u ponedjeljak završio sezonu, ali nisam umoran kao igrači. Spreman sam za izazov i jedva sam čekao da dođem. Mislim da je vrlo važno da tokom prve sedmice rada da sa fizioterapeutom i trenerom za fizičku kondiciju napravimo dobar posao, da igrači budu spremni za drugi dio, koji će biti naporan. A dolazi nam ekipa Irana, sa kojom je predviđeno da odigramo dvije utakmice, možda ih bude i više. U dogovoru sa Kolakovićem ću, vjerovatno, odraditi jedan ili dva treninga sa Iranom, mislim da će to biti sasvim dovoljno, jer se igrači jako dobro znaju, zajedno igraju skoro osam godina", zaključio je Bašić.

Ćaćić: Važno je da budemo zdravi

Kapiten Vojin Ćaćić je, takođe, poželio dobrodošlicu selektoru, uz “nadu da će zajedno ostvariti dosta dobrih rezultata”.

"Čekaju nas teške pripreme, a onda prvo kvalifikacije za SP, gdje su Rusi sigurno favoriti, ali nećemo izaći sa bijelom zastavom. Iskreno, jedva čekam tu utakmicu da vidim gdje smo u donosu na njih. Estonija je stvarno dobra ekipa, sa njima ćemo realno konkurisati za drugo mjesto", kaže Ćaćić.

U Svjetskoj ligi, trećoj diviziji, ponovo je cilj fajnl-for.

"Prošle godine nam je malo falilo da uspijemo, ali mislim da nismo dali sve od sebe. To bi moralo da izgleda mnogo bolje. Najbitnije je da ovaj period prođe bez povreda, da se povrijeđeni momci zaliječe, jer su nam svi potrebni za glavni cilj, a to su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Iskreno se nadam da ćemo ostvarivati sve bolje i bolje rezultate", dodao je Ćaćić.

Bonus video: