NOVA STUDIJA

Pivo učinkovitije uklanja bol nego ljekovi protiv bolova

Još uvijek nije poznato da li alkohol smanjuje osjećaj bola jer utiče na receptore mozga ili zato što samo smanjuje tjeskobu zbog čega poslije mislimo kako bol nije tako loš
0 komentar(a)
pivo, Foto: Shutterstock
pivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2017. 11:14h

Prema rezultatima nove studije, ispijanje piva učinkovitije je protiv mamurluka i za ublažavanje bolova nego konzumiranje ljekova protiv bolova.

Naučnici sa Univerziteta u Grinviču otkrili su da konzumiranje piva može smanjiti četvrtinu bola. Povećavanjem sadržaja alkohola u krvi na otprilike 0.08 posto daćete svom tijelu "povišen prag tolerancije na bol" i na taj način će doći do smanjenja vrijednosti bola.

"Zaključci upućuju na to da je alkohol djelotvorni analgetik koji donosi klinički relevantna smanjenja u ocjeni intenziteta bola. To bi moglo objasniti zloupotrebu alkohola kod osoba koje imaju problema s trajnim bolovima, uprkos potencijalnim posljedicama na dugoročno zdravlje", objasnili su istraživači.

Još uvijek nije poznato da li alkohol smanjuje osjećaj bola jer utiče na receptore mozga ili zato što samo smanjuje tjeskobu zbog čega poslije mislimo kako bol nije tako loš, prenosi klix.ba.

"Alkohol možemo uporediti s opioidnim lijekovima poput kodeina, a učinak je jači nego kod konzumiranja paracetamola", rekao je doktor Trevor Tomson koji je vodio studiju.

Međutim, stručnjaci napominju da rezultati nove studije ne znače da je alkohol dobar za nas.

Preporučujemo za Vas