Baošić uračunljiv ako ga Kosać nije fizički ugrožavao

“Baošić osoba prosječnih intelektualnih sposobnosti, emocionalno nestabilan”
202 pregleda 7 komentar(a)
Dragoje Baošić, Foto: Savo Prelević
Dragoje Baošić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.05.2017. 07:15h

Tročlana komisija medicinskih vještaka navela je dvije moguće verzije o stanju svijesti Dragoja Baošića u vrijeme kada je iz pištolja 2014., ubio Jovana Kosaća u Igalu, a od ostalih dokaza zavisi koju će sud prihvatiti, i shodno tome kakvu će kaznu izreći.

U prvoj verziji, na osnovu svjedočenja Baošića i pojedinih svjedoka, vještaci su procijenili da je okrivljeni bio bitno smanjenon uračunljiv.

“U okolnostima deliktne situacije kako je opisuje okrivljeni Dragoje Baošić i pojedini svjedoci, sa provokativnim ponašanjem oštećenog Kosaća, koja je praćena i prijetećim fizičkim nasiljem prema okrivljenom, u vrijeme izvršenja krivičnog djela, cijenimo da se okrivljeni u datim okolnostima nalazio u stanju afekta straha jakog intenziteta koji odgovara stanju patološkog afekta koji se prema pravnoj terminologiji kvalifikuje kao privremena duševna poremećenost”, navodi se u nalazu psihijatara Stanka Milića i Željka Golubovića i psihološkinje Branke Stepanović Ilić.

“Sposobnost shvatanja značaja djela i mogućnost upravljanja svojim postupcima okrivljenog u vrijeme izvršenja krivičnog djela u navedenoj deliktnoj situaciji su bili bitno smanjeni. Krivično djelo je psihopatološki motivisano afektom straha jakog intenziteta”.

Međutim, drugi svjedoci negiraju da je pokojni Kosać fizički ugrožavao Baošića, pa vještaci procjenjuju da mu uračunljivost nije bila bitno smanjena u tim okolnostima.

“U okolnostima koje opisuju pojedini svjedoci, a koji negiraju provokativno ponašanje Kosaća sa fizičkim nasiljem, a time se eliminiše neposredna životna ugroženost okrivljenog u deliktnoj situaciji, u ovim okolnostima cijenimo da je afekat straha kod okrivljenog u deliktnoj situaciji bio na nivou srednjeg inteziteta. Sposobnost shvatanja značaja djela i mogućnost upravljanja svojim sposobnostima su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili smanjeni ali ne bitno”, stoji u nalazu.

Vještaci naglašavaju da nije njihovo da utvrđuju činjenično stanje, cijene vrijednost dokaza i iskaza svjedoka i Baošića, već da to radi sud.

”Utvrđivanje ovih materijalnih dokaza je izvan kompetencije vještaka”.

Oni su ocijenili da je Baošić osoba prosječnih intelektualnih sposobnosti. “Ne boluje od trajnog duševnog oboljenja niti ispoljava simptome trajnog duševnog poremećaja. Primarno se radi o karakterološkim osobinama ličnosti na nivou emocionalno nestabilnog poremećaja ličnosti”, navodi se u nalazu.

O nalazu će se raspravljati sjutra pred krivičnim vijećem podgoričkog Višeg suda sutkinje Vesne Moštrokol.

Prema navodima optužnice je 14. septembra 2014. oko 01,30 časova u Igalu u diskoteci “Kaza”, sa umišljajem ubio Kosaća. Po ulasku u diskoteku, a nakon fizičkog kontakta između Kosaća i Milana Bigovića, koji se nalazio u društvu Baošića, on je prišao Kosaću i u njegovom pravcu iz pištolja ispalio više metaka koji su ga pogodili. U tom trenutku, Kosać se nalazio u stojećem položaju. Nakon što je pao na pod, prema navodima optužnice, Baošić je nastavio da puca, pogodivši ga u grudi i stomak, tvrdi tužilac.

Nakon toga je Baošić, kome se sudi za ubistvo, pobjegao.

Dragan Bigović je optužen da je počinio krivično djelo “pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela”, odnosno da je te noći oko 02:30 časova pomogao Baošiću da ne bude otkriven, tako što je zaustavio vozilo BMW i vozaču naložio da okrivljenog preveze u mjesto Baošići.

Bonus video: