Đurović: NVO od 2011. do 2016. nijesu morale da predaju finansijske izvještaje

Gosti u studiju su bili Igor Milošević, predstavnik dijela civilnog sektora " Otvorena platforma ", Goran Đurović , Koalicija NVO Saradnjom do cilja, Nikola Vukićević, pomoćnik ministra finansija i Ivan Šikmanović, pomoćnik ministra javne uprave
169 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 02.05.2017. 19:44h

Zbog čega predstavnici NVO u Crnoj Gori smatraju da su nova zakonska rješenja donijeta na njihovu štetu? Da li i na koji način smanjenje budžeta za finansiranje projekata ugrožava rad i opstanak nevladinih organizacija? Koliko su realni zahtjevi čelnika nvo da se za njihovo finansiranje izdvaja više novca nego što Vlada planira? Za šta bi građani ostali uskraćeni, a šta su do sad mogli dobiti od projekata nevladinih organizacija?

Gosti u studiju "Reflektora" bili su: Igor Milošević, predstavnik dijela civilnog sektora " Otvorena platforma ", Goran Đurović , Koalicija NVO Saradnjom do cilja, Nikola Vukićević, pomoćnik ministra finansija i Ivan Šikmanović, pomoćnik ministra javne uprave.

U nastavku slijedi tok emisije:

21:17 Đurović je najavio odluku o povlačenju iz radnih grupa sljedeće nedjelje "ako ne bude odgovora".

21:14 Đurović je u emisiji podijelio podatak da NVO od 2011. do 2016. godine nijesu imale obavezu da vode finansijske knjige niti da predaju izvještaje.

Milošević je dodao: "Niko ko radi u ovom sektoru nema mogućnost da uzme kvalitetan kredit."

21:07 Đurović je podsjetio da je 2013. godine urađena revizija o trošenju sredstava.

"Ono što je zabrinjavajuće da Vlada Crne Gore ne radi ovaj dio posla kako treba, želimo da kontrola bude veća."

21:05 Nikola Vukićević:"Ne znam da li je bilo zloupotreba. Radila je na tome komisija koja je nadležna za to." On je dodao da je komisija radila monitoring, a da je izvještaj o radu objavljen na sajtu Vlade.

"Nijesmo ulazili u to da li je model dobar, to smo propustili", rekao je Vukićević i dodao da "ne zna da da li je bilo zloupotreba i nismo pratili to".

21:03 Milošević je još dodao da "ne pričamo o konceptualnim razlikama, već o načinu na koji Vlada prilazi civilnom sektoru." ""Ko će da dostavlja međusektorske prioritete i tu imate mnogo otvorenih pitanja."

21:00 Milošević je Đuroviću kazao da se ponaša "kao predstavnici političkih partija".

"Imate osam stranica pisanih dostavljenih o tom zakonu", dodao je Milošević.

20:59 "Neko je u toku pregovaranja za stolom izgubio neke procente kada je u pitanju ovaj zakon", kazao je Milošević.

20:53 Šikmanović je kazao da su prije početka izrade ovog predloga zakona objavili nekoliko javnih poziva da se javnost uključi.

"Raspisan je javni poziv za članstvo predstavnika NVO-a u radnoj grupi. Imali smo dva predloga na tom pozivu."

20:52 Šikmanović je ocijenio da je civilni sektor "onakav kakva je država".

"Vi možete sebe da doživite kao dekor, ali neki stavovi ostaju u manjini u radnoj grupi", dodao je on, "Ja mislim da je jako značajan bio doprinos u pripremi dopune i izmjene zakona o NVO."

20:50 Milošević je kazao da "nijesu poželjni oni koji znamo mnogo bolji lokalni i regionalni kontekst".

"Brojka o registrovanim organizacijama ne pokazuje moć. Broj zaposlenih u civilnom sektoru vam pokazuje moć."

20:45 Igor Milošević je odgovorio Đuroviću da "ne može NVO sektor da se poredi sa političkim partijama i ne bi valjalo da emisija u tom smjeru."

"Jedini validan podatak za komparaciju je izdvajanje za plate unutar javnog sektora. Mi treba večeras da objasnimo građanima jesmo li potreba ili smo rashod", kazao je Milošević i dodao: "Većina građana ne razumije koncept NVO sektora".

20:43 Đurović je naveo podatak da Hrvatska izdvaja preko 200 miliona eura na svim nivoima za finansiranje NVO sektora.

"Pojavila se u Pobjedi besmislena teza da je 46 miliona štednja NVO sektora u Crnoj Gori."

20:42 "UNDP i UNICEF su dali veoma skroma sredstva, oni su konkurencija na neki način prije nego su donatori NVO-ima. Pitanja korupcije, pitanja važnih informacija koja Vlada skriva nema ko da otkrije do NVO i političkih partija", rekao je Đurović.

20:40 Nikola Vukčević je kazao da "uredba nije nešto što je nad zakonom, te da je intencija bila da ta dva zakona idu u paketu".

"Sve dok se zakoni ne usvoje u Skupštini postoji mogućnost da se nađe neko kompromisno riješenje. Ono gdje je došlo do nesporazuma je iznos koji je definisan, koji je minimalan. Na osnovu bilansa je odlučeno za minimalno izdvajanje za NVO sektor. Jedan parametar je bio izdavanje za političke partije, drugi parametar je bio apsolutni iznos od igara na sreću", pojasnio je Vukčević.

20:32 Đurović je kazao da je veoma osjetljiva tema pričati o novcu, "danas kada imamo ovakvu ekonomsku situaciju".

"Mi razumijemo ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, a za takvo stanje nijesu krive NVO nego Vlada Crne Gore", naglasio je Đurović.

20:26 Pomoćnik ministra javne uprave Ivan Šikmanović je kazao da "nijedna zemlja nije u obavezi da finansira NVO ali je to potrebno".

"Crna Gora se opredijelila da pomaže NVO-ima", naglasio je, "Suma sa kojom večeras baratamo oko 2 i po miliona eura, radi se o iznosu koji je najmanji"

20:25 Igor Milošević je u Reflektoru kazao da Zakon o igrama na sreću pokušava da se koriguje godinama.

"Treba da se bavimo rješenjima za zaštitu građana Crne Gore", dodao je on.

20:24 "Mi smo najavili šta će se desiti ako premijer ne odgovori pozitivno. Nećemo biti dekor, mi ne vidimo dalji smisao ovakve komunikacije i važno je da je NVO sektor stabilan u Crnoj Gori", naglasio je Đurović

20:20 Goran Đurović iz Koalicije NVO Saradnjom do cilja rekao je da tražeo povlačenje Zakona o igrama na sreću i Zakon o nevladinim organizacijama. On je dodao da se dramatično smanjuje iznos sredstava koji se ulaže u projekte koji pomažu građanima.

"Koliko se sjećam nije tačan podatak da je izmjena Zakona o igrama na sreću praćen Zakonom o NVO. Zakon o igrama na sreću je donijet na usmjeravanje sredstava za društvenu korist", kazao je Đurović.

20:18 "Imate Ministarstvo finansija i njihovu jedinicu koja se bavi administrativnim poslovima za IPA fondove", kazao je Milošević u Reflektoru i dodao:"Mi smo više uložili kroz poreze u budžet nego što se iz budžeta sredstva dobijaju za civilni sektor."

20:16 Predstavnik dijela civilnog sektora "Otvorena platforma" Igor Milošević naglasio je da bi bilo interesantno da je u studiju i predstavnik kabineta premijera. Milošević je rekao da je predata inicijativa, te da se odgovor čeka mjesec dana.

20:15 Vukićević je rekao da je NVO sektor dotaknut sa svim ostalim mjerama štednje.

20:12 Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević kazao je u Reflektoru da je u prethodnom periodu došlo je do poremećaja u oblasti javnih finansija. On je dodao da je sada u pripremi drugi paket koji radir u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Vlada je krajem marta usvojila Predlog izmjena i dopuna Zakona o nevladinim organizacijama kao i Predlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću kojima je uvela određene novitete u funkcionisanje i finansiranje civilnog sektora u Crnoj Gori.

Nova zakonska rješenja naišla su na nezadovoljstvo predstavnika nevladinih organizacija, pa su na stolu premijera Duška Markovića trenutno dvije inicijative za povlačenje pomenutih zakona.

Bonus video: