Prije 23 godine je otišao najveći - Ajrton Sena

Brazilski velikan je poginuo u 34. godini, kada se pri brzini od preko 300 km/h zabio u zid u krivini Tamburelo, na stazi „Enzo i Dino Ferrari” u Imoli
154 pregleda 1 komentar(a)
Ajrton Sena, Foto: Pinterest.com
Ajrton Sena, Foto: Pinterest.com
Ažurirano: 01.05.2017. 09:59h

Na pomen 1. maja 1994. godine svim istinskim ljubiteljima Formule 1 se zaglavi knedla u grlu, oči se napune suza, jer je tog dana otišao najveći - Ajrton Sena.

Brazilski velikan i bez sumnje najomiljeniji vozač u istoriji „najbržeg cirkusa” je tog dana poginuo u 34. godini, kada se pri brzini od preko 300 km/h zabio u zid u krivini Tamburelo, na stazi „Enzo i Dino Ferrari” u Imoli.

Iako je poginuo mlad, živio je dovoljno dugo da postane jedan od najvećih vozača u istoriji. Odvezao je 161 trku, upisao 41 pobjedu i uzeo tri titule.

Legendarni Brazilac u karijeri se još 39 puta našao na pobjedničkom postolju. Ostao je zapamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši svih vremena, zbog čega je dobio nadimak Kišni čovjek.

Dan ranije, na istoj stazi je na treningu poginuo Austrijanac Roland Racenberger i te dvije tragedije, a posebno taj 1. maj 1994. godine, potpuno su izmijenili istoriju Formule 1.

Malo je poznato da je u Seninom bolidu kobnog dana pronađena austrijska zastava, koju je nakon trke namjeravao da podigne u Racenbergerovu čast. Prije trke smrti, Sena je s kolegama iz F1 uspio da isposluje sigurnosne promjene u sportu.

Nažalost, kasno za njega...

Harizma koju je imao je bila jedinstvena. Mnogi su ga voljeli, mnogi i nisu, a on se razlikovao od ostalih i bio je i ostao je jedan od najboljih ikada. Ne samo u Formuli 1.

Veliki Ajrton Sena.

Bonus video: