Planinar Uli Stek poginuo kraj Mont Everesta

Stek je prva žrtva ovogodišnje sezone uspona na najviši vrh svijeta, koja traje od marta do maja i privlači na stotine planinara sa svih krajeva planete
147 pregleda 1 komentar(a)
Uli Stek, Foto: Beta-AP
Uli Stek, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.04.2017. 10:52h

Jedan od najpoznatijih planinara svih vremena Švajcarac Uli Stek poginuo je danas u nesreći blizu Mont Everesta, saopštili su organizatori ekspedicije.

Još nije poznato kako je tačno nastradao Stek, ali je lokalni šerpa izjavio da je preminuo u Kampu 1 na Mont Nuptseu. Njegovo tijelo je prebačeno u Luklu, gde se nalazi jedini aerodrom u blizini Mont Everesta.

Stek, poznat po nadimku "Švajcarska mašina", planirao je da osvoji 8.850 metara visok Mont Everest i obližnji Mont Lotse. Nadimak je dobio zbog brzine kojom je osvajao vrhove, za šta je osvojio i brojne nagrade.

On je prva žrtva ovogodišnje sezone uspona na najviši vrh svijeta, koja traje od marta do maja i privlači na stotine planinara sa svih krajeva planete.

BBC prenosi da je Stek pokušavao da se aklimatizuje za uspon bez kiseonika na Mont Everest i to novom trasom. Ovaj vrh četrdesetjednogodišnji alpinista već je osvojio 2012, dok je 2015. za 62 dana osvojio sve alpske vrhove više od 4.000 metara, ukupno 82.

Stek je postavio nove standarde u alpinizmu obarajući rekorde u solo usponima i odigrao veliku ulogu u promociji sporta.

On se 2015. godine popeo na jedan od najzahtjevnijih planinskih zidova "Sjeverno lice Eigera" za 2 sata i 47 minuta, što je vrijeme koje bi bilo nezamislivo pionirima sporta, kojima je za ovaj poduhvat bilo potrebno nekoliko dana.

"Švajcarska mašina" je bio poznat i po svom beskompromisno metodičnom pristupu alpinizmu i sposobnosti da nastavi dalje gurajući sebe iza granica ljudske izdržljivosti.

Bonus video: