Dominacija Ferarija, Fetelu pol-pozicija u Sočiju

Fetel je do najbolje startne pozicije došao pošto je najbrži krug prešao za minut i 33,194 sekunde. Raikonen je bio 0,059 sekundi sporiji.
1 komentar(a)
Sebastijan Fetel, Foto: Reuters
Sebastijan Fetel, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2017. 13:30h

Kao na slobodnim treninzima, Ferari je dominirao i u kvalifikacijama za sjutrašnju Veliku nagradu Rusije - Sebastijan Fetel je osvojio pol-poziciju, drugo vrijeme u Sočiju je imao Kimi Raikonen.

Upisao je svoju prvu pol-poziciju od trke u Singapuru 2015. godine, a ukupno 47. u karijeri.

Fetel je do najbolje startne pozicije došao pošto je najbrži krug prešao za minut i 33,194 sekunde. Raikonen je bio 0,059 sekundi sporiji.

"Kvalifikacije su dobro počele, ali sam sam u drugom dijelu malo izgubio ritam, i sve sam ostavio za finiš. Znao sam da će biti velika borba, a na kraju kada sam preko radija čuo da sam ostvatio pol, bio sam na sedmom nebu. Presrećan sam mojim bolidom, odlično je što je i Kimi u prvom redu. To je rezultat velikog rada ekipe", rekao je Fetel.

Ferariju je ovo prvi put nakon devet godina da je osvojio prvi startni red. Na Velikoj nagradi Francuske 2008. Raikonen je imao pol-poziciju, a Felipe Masa drugo mjesto.

"Žao mi je što nisam prvi, ali smo ovoga vikenda zajedno bili bolji nego tokom prethodnih. Naišao sam na gužvu tokom kvalifikacija, što mi nije dozvolilo da na gumama postignem željenu temperaturu tokom mog najboljeg kruga. Ali, prva dva mjesta za ekipu nije uopšte loše", rekao je Raikonen.

Treće vrijeme imao je Valteri Botas, a tek četvrti je bio Luis Hamilton, obojica vozači Mercedesa.

Pol-pozicija u Sočiju je odlučena u samom finišu kvalifikacija, kada je Fetel pretekao Raikonena, koji je držao čelnu poziciju. Botas je bio u sjajnom krugu, ali je u posljednjem sektoru napravio grešku, koja ga je mnogo koštala, ali je uprkos njoj uspio da se zadrži ispred Hamiltona.

Nakon tandema Ferarija i Mercedesa, slijede vozač Red Bula Danijel Rikardo, ispred Felipea Mase u Vilijamsu i svog timskog kolege Maksa Ferstapena. Mjesto najboljom desetoricom obezbijedili su i Niko Hulkenberg u Renou i dvojac Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon.

Staza u Sočiju duga je 5,8 kilometara, a voziće se 52 kruga.

Trka za Veliku nagradu Rusije vozi se u nedjelju u 14 sati.

Bonus video: