Pavlu Goranoviću priznanje Udruženja književnika Skadra

Goranovićeva knjiga Stinët e humbura (Izgubljena godišnja doba) u prevodu Dimitrova Popovića, objavljena je u Tirani u uglednoj izdavačkoj kući „Onufri“
99 pregleda 3 komentar(a)
Pavle Goranović, Foto: OKF Cetinje
Pavle Goranović, Foto: OKF Cetinje
Ažurirano: 29.04.2017. 13:27h

Na svečanosti u gradskoj biblioteci „Marin Barleti“ u Skadru, Udruženje književnika Skadra uručilo je Povelju crnogorskom književniku Pavlu Goranoviću.

Priznanje je dodijeljeno za „promociju izuzetnih literarnih vrijednosti za knjigu Stinët e humbura, kao i primjer za druge pisce, saradnju i dati doprinos u približavanju između albanskog i crnogorskog naroda“, stoji u saopštenju Otvorenog kulturnog foruma Cetinje.

Predsjednik Udruženja književnika, pisac Skender Temali je ovom prilikom istakao da Goranovićeva poezija koja se odlikuje izvanrednim stilskim figurama ima veliki broj poklonika kod albanskih čitalaca koji su iskazali interesovanje za njenu promociju.

„Moramo znati da sa današnjim danom, počinje nova stranica za književnosti naših naroda, jer se ovako stvaraju mostovi, a mislim da će sa jednim ovakvim piscem, kakav je Pavle Goranović, most spajanja naših kultura biti čvrst i dugotrajan, kao što je to uostalom i njegova poezija“, istakao je Temali uručujući priznanje Goranoviću.

„Ja nikada nijesam bio u njegovom rodnom gradu Nikšiću, ali duhovno me tamo odvela njegova knjiga, i čitajući nju, upoznao sam heroje tog grada, ulice a što je najbitnije duh i mentalitet njihov“, dodao je Temali.

Goranovićeva knjiga Stinët e humbura (Izgubljena godišnja doba) u prevodu Dimitrova Popovića, objavljena je u Tirani u uglednoj izdavačkoj kući „Onufri“.

Na svečanosti dodjele priznanja, izabranu Goranovićevu poeziju čitala je poznata glumica skadarskog Teatra „Migjeni“, Merita Smaja.

"Udruženje književnika Skadra je Goranoviću iskazalo posebnu zahvalnost i želju za kvalitetnijom razmjenom među autorima iz dvije države, pri čemu je ovaj čin simbolički veoma važan", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: