ZAVISNOST

Zašto ljubav ponekad boli

Ljubav, kao i droga, može da"pali" centre za zadovoljstvo u mozgu i može da izazove euforiju, ali i nekontrolisanu žudnju, opsesivno ponašanje i gotovo neizdrživ bol ako se veza raskine
96 pregleda 1 komentar(a)
srce, raskid, Foto: Shutterstock
srce, raskid, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2017. 18:14h

Ne možete da izbacite iz glave osobu koju volite, i uprkos usponima i padovima, uprkos tome što vas češće ta ljubav povređuje nego što u njoj uživate, vi se stalno vraćate da biste dobili još? Još (rijetkih) trenutaka radosti, još bola i preispitivanja?

Ljubav ponekad može da izazove simptome nalik onima kakve izazivaju alkohol ili droga, a kad volimo, bilježi se i moždana aktivnost nalik onoj kakva se bilježi kod zavisnika.

Da li zaista možemo postati zavisni od ljubavi? Pa, da vidimo šta kaže nauka...

U nedavno sprovedenoj studiji, naučnici su analizirali 64 istraživanja o ljubavi i vezama sprovedena od 1956. naovamo, i zaključili su da osoba može postati zavisna od ljubavi, i da ta zavisnost dolazi u dva oblika, prenosi New Scientist.

Ljubav, kao i droga, može da"pali" centre za zadovoljstvo u mozgu i može da izazove euforiju, ali i nekontrolisanu žudnju, opsesivno ponašanje i gotovo neizdrživ bol ako se veza raskine.

Kad se govori o zavisnosti od ljubavi u užem smislu, riječ je o ekstremnim, štetnim formama ponašanja koje su izazvane ljubavlju ili osjećanjima koja su u vezi sa ljubavlju, i koja su odraz potencijane zavisnosti, koja se javlja kao rezultat abnormalne aktivnosti u dijelu mozga zaduženom za osjećaj zadovoljstva i nagrađivanje, navodi se u studiji.

U širem smislu, zavisnost od ljubavi više podsjeća na ono što uobičajeno podrazumevamo pod ljubavlju, samo je žudnja snažnija.

Ipak, obije ove forme potvrđuju jedno - zavisnost je pogubna, čak i na polju emocija. Bilo koji oblik zavisnosti od ljubavi može biti štetan po oboje partnera, i vodi u nezdrave odnose, veze obojene nekom formom zlostavljanja.

Naučnici sad planiraju rad na novoj studiji, koja bi trebalo da ponudi odgovor na pitanje da li bi ove tipove ljubavnih odnosa zaista trebalo tretirati na način na koji se tretira bilo koja druga vrsta zavisnosti,prenosi Mondo.