U sluzi žabe pronađen sastojak koji razara virus

Ovaj konkretni peptid djeluje protiv H1 virusa gripe, koji je dio podtipa H1N1, gripe koja je uzrokovala pandemiju 2009., i drugih sezonskih gripa
188 pregleda 1 komentar(a)
žaba, Foto: Shutterstock
žaba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2017. 15:14h

Sastojak otkriven u zaštitnoj sluzi jedne vrste indijske žabe uništava virus gripe i mogao bi postati moćan lijek u borbi protiv nje. Supstanca je zapravo peptid i izliječila je miševe od smrtnih doza ljudske gripe, objavili su naučnici u časopisu Immunity. Nadaju se da će taj sastojak kao i ostale nalik njemu razviti u antivirusne lijekove.

‘Ovaj peptid ubija viruse. Doslovno ih uništava’, rekao je za NBC dr. Džoš Džejkob, imunolog i suradnik na Univerzitetu Emori u Atlanti koji je vodio istraživanje. Ono što je oduševilo stručnjake je činjenica da sastojak ne uništava zdravo tkivo. ‘Nema kolateralnih žrtava’, rekao je Džejkob.

Tim stručnjaka otkrio je peptid u sluzi kože žabe Hydrophylax bahuvistara, koja se uglavnom danas može naći u Indiji. Kao i većina žaba, i ova vrsta u sluz ispušta razne supstance kako bi se zaštitila od bakterija i gljivica koje je napadaju. Nisu sasvim jasni mehanizmi kojima taj molekul razara virus gripe koja ni ne pogađa žablju vrstu.

Džejkob smatra da se radi o slučajnosti: ‘Žabe to imaju za borbu protiv neke druge napasti koja je pogubna za njihov opstanak.’ Nazvali su je urumin, po indijskom maču.

Dr. Džejkob radi sa stručnim timom naučnika u Centru za biotehnologiju Rajiv Gandhi u Poojapuri gdje su u kontinuitetu jednu po jednu supstancu testirali su na bakterijama tražeći nove antibiotike.

Sasvim slučajno odlučili su isprobati sluz i na virusima. ‘Testirao sam komponente sluzi jednu po jednu na virusu gripe’, rekao je Džejkob dodajući da peptide nije teško proizvesti sintetičkim putem u laboratoriju.

Ovaj konkretni peptid djeluje protiv H1 virusa gripe, koji je dio podtipa H1N1, gripe koja je uzrokovala pandemiju 2009., i drugih sezonskih gripa. Ne djeluje na druge tipove poput H3N2 i tipa B.

Međutim, naučnici vjeruju da će drugi sastojci u sluzi žaba odraditi taj posao i pomoći u borbi i protiv drugih virusa, kao što su HIV, hepatitis, zika i ebola. ‘Samo je stvar traženja i pronalaženja. Težak dio je pronaći sastojke sluzi koji ne štete ljudskim ćelijama’, rekao je, prenosi Jutarnji.

Bonus video: