Vremeplov: Imamo i mi kumove, ali...

1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.04.2017. 08:29h

Ambasador Njemačke u Podgorici Tomas Šmit kazao je da je cilj EU da pomogne CG u jačanju državnih struktura, kako bi one zamijenile “zastareo i nepošten” način donošenja odluka, karakterističan za tradicionalna društva.

Tokom izlaganja u kojem je dao svoje “pojednostavljeno viđenje” CG istorije, Šmit je rekao da je stanovništvo nakon dolaska Turske otišlo u brda, a CG se pretvorila u “društvo nalik prvobitnom, ali veoma dinamično i funkcionalno”. To društvo, kako je kazao, nije poznavalao prikupljanje poreza, plaćene sudije, policiju, učitelje...

“Pokušao sam da shvatim koji su to elementi koji su kao lijepak tako dugo držali jedno društvo bez države i ono što sam otkrio jeste pleme, kumstvo i bratstvo. Možda ne bih trebalo da pričam o kumstvu, bratstvu. Želim da kažem da je kum nešto što postoji i u našem društvu, ali nema tu društvenu funkciju koju je imao i koju ovdje i dalje posjeduje. Ono što sam otkrio je da na jedan dosta skrovit, ali i dalje vrlo efikasan, način ta vrsta veze, odnosno, taj sistem dosta utiče na donošenje odluka”, rekao je Šmit.

Bonus video: